20 éves lett a Wikipedia: így változtatott meg mindent az online világenciklopédia

Botrányok, megkérdőjelezhető információk, ugyanakkor a legnagyobb segítség is, ha valamiről informálódni szeretnénk. Te mennyit tudsz a Wikipédiáról?

Matuzsálemi kor

A Wikipédia egy többnyelvű, vegyes tartalmú, nyitott közösség által fejlesztett online világenciklopédia, amelyet egy nonprofit alapítvány üzemeltet, szerkesztését pedig önkéntesek végzik. Jelenleg a világ 13. leglátogatottabb weboldala, továbbá ez a legnagyobb enciklopédikus mű. Az oldalon több mint 55 millió szócikk olvasható és szerkeszthető, a havi olvasottsága pedig eléri akár a 1,7 milliárdot is. Lapozd fel galériánkat a részletekért!

2000 márciusában Jimmy Wales pénzügyi kereskedő megalkotta a Nupedia nevű ingyenes online enciklopédiát, ami a Wikipedia előfutára volt. Egy évvel később ez az oldal csupán 13 cikket kínált, így 2001 januárjában a Nupedia fellendítésére Wales és Sanger elindította a Wikipediát, ahol mindenki szerkeszthette az online "tudástárat" bizonyos ellenőrzések mellett.
Kattints a további képekért!

Január 22. a magyar kultúra napja, így ennek alkalmából hoztunk most öt elképesztő érdekességet a magyar Himnuszról. Te tudtad ezeket? Íme!

Leadfotó: 123RF.comv Forrás: Wikipedia

Oldalak

Szólj hozzá Te is!