Gabonapehely vagy müzli? - Tények és tévhitek a legnépszerűbb reggeliről

Teljes kiőrlésű, teljes értékű, puffasztott, hidegen sajtolt. Vajon mi áll mögöttük? Mi a különbség a müzli és a gabonapehely között? Tényleg csak reggeli étel a gabonapehely? Cikkünkben most megvizsgáljuk a tényeket és végleg eloszlatjuk a tévhiteket!
1. A teljes kiőrlésű ugyanaz, mint a teljes értékű gabona?
Ami közös a két gabonában, hogy mindkettő egyaránt tartalmazza a gabonaszem mindhárom részét, vagyis a csírát, a korpát és a magbelsőt is. A különbség pedig, hogy a teljes értékű gabona kategória szélesebb körben értelmezendő. Így beletartozik minden őrlemény (vagyis a teljes kiőrlésű gabonák, pl. a Graham liszt) és minden más olyan gabonakészítmény, ami megfelel a fenti definíciónak, pl. a popcorn (szigorúan ízesítés nélkül), a gabona töret vagy a zabpehely.
2. A müzli jobb, mint a gabonapehely?
A müzli és a gabonapehely alapanyag-összetétele nem sokban különbözik, azonban lényegesen eltér a készítésük módja. A müzlit hidegsajtolás útján állítják elő, mely során hengerekkel szétlapítják a teljes gabonaszemeket, majd az így keletkezett pelyheket olajos magvakkal és aszalt gyümölcsökkel, esetenként csokoládédarabokkal keverik.
Ezzel szemben a gabonapelyhek készítésekor a hántolt gabonaszemeket gőzölik. Ennek hatására javul a bennük lévő tápanyagok emészthetősége, majd hengerpárok között pelyhekké nyomják szét és szárítják. A gőzölésnek köszönhetően a gabonapelyhek felülete fényes, formájuk pedig tetszőlegesen alakítható, így találkozhatunk például golyó, szirom, karika alakú pelyhekkel is.
Ezek alapján első ránézésre a müzli természetesebbnek tűnhet, hiszen egyszerűbb feldolgozási folyamaton megy keresztül. Ugyanakkor a felelős gabonapehely gyártók teljes értékű gabonát, vitaminokat és ásványi anyagokat adnak termékeikhez, hogy azok még összetettebb tápanyagtartalommal rendelkezzenek, és még inkább illeszkedjenek a családok kiegyensúlyozott, egészséges étrendjébe.
3. A gabonapehely csak reggeli étel lehet?
Az egyik legalapvetőbb tévhit a gabonapehellyel kapcsolatban, hogy kizárólag reggeli étel. Ki ne szeretne délután vagy este csipegetni egy kicsit? Habos sütemény helyett jó választás lehet például egy gabonapehellyel dúsított gyümölcssaláta vagy házi keksz.
4. A gabonapehely unalmas étel?
Egy kis fantáziával az unalmasnak tűnő étel is feldobható: nem kell más, csak egy kis képzelőerő vagy ügyesen megtalált gasztroblog, és máris kész a személyre szabott recept. Túróból és tejfölből, vaníliás cukorral kiváló házi krémtúró készíthető, amit szépen rá lehet rétegezni egy marék mézes-fahéjas pehelyre. A gyors gyümölcssaláta is megoldás lehet a reggeli rohanásban: egy banán, egy alma, két kivi, egy narancs felszeletelve, külön tálban összekevert 2 evőkanálnyi mascarponéval, egy evőkanál joghurttal, két teáskanál mézzel leöntve és megszórva egy marék gabonapehellyel.
Femcafe-tipp (x)
A receptúrafejlesztéseknek köszönhetően a megújult natúr NESTLÉ FITNESS gabonapehely már 30%-kal kevesebb cukrot tartalmaz. Ennek eredményeképpen tehát egy adagban (30 gramm) mostantól mindössze 3,5 gramm hozzáadott cukrot találhatunk, ami a WHO által ajánlott napi bevitel mindössze 7%-a. Így zsírszegény tejjel, joghurttal vagy valamilyen gyümölccsel tökéletes alkotórésze lehet egy kiegyensúlyozott étrendnek.