Útmutató a sikerhez - Tedd meg ezt a 9 lépést, és meglesz az előléptetés

Nagyon sokan azt gondolják, hogy szerencse vagy kapcsolatok kellenek ahhoz, hogy valaki a munkahelyén jobb pozícióba kerüljön vagy vezetővé váljon. Pedig általában csak rajtunk múlik, hogy karrierünk során hova jutunk: maradunk a megszokott pozíciónkban vagy komolyabb célokat tűzünk ki és teszünk is azok eléréséért.

Legyél te a főnök!

Összeállításunkat gyakorlott vezetőkkel és karrierjüket tudatosan építő menedzserekkel történt beszélgetéseink alapján készítettük. Garanciát nem vállalunk arra, hogy te is csúcsvezető leszel, de ha a lenti pontokat legalább részben magadévá teszed, akkor a karrieredben új távlatok nyílhatnak meg.

1. Lépés: Szeresd a munkád vagy ne félj váltani!

Olyan munkahelyet keress (a lehetőségekhez képest), ahol szívesen dolgozol! Akár a csapat, akár a feladatok, akár a kihívások miatt, de akarj ott dolgozni. Ha utálod a munkád, esélyed sincs előre lépni. Ez esetben viszont ne félj váltani! Az egész életedet meghatározzák a munkahelyed körüli gondolataid, érzéseid, így nem érdemes ezt a kérdést félvállról venni. Keress olyan munkát, ami érdekel, ami motivál, ami inspirál!

Ez a legfontosabb lépés, ez mindennek az alapja.

2. Lépés: Legyél felkészültebb, mint a többiek!

Ha szereted a munkád, akkor nem is olyan nehéz kicsit többet foglalkoznod vele, mint amennyit kötelező. Keresd az információkat a cégeddel, a feladataiddal kapcsolatban és legyél felkészültebb, mint a legtöbb kollégád. Olvass szaklapokat vagy nézz utána a dolgoknak a neten – a lényeg, hogy szippantsd magadba a tudást! Lehet hogy eleinte te leszel a „kis stréber”, de ne foglalkozz a rosszalló tekintetekkel, hiszen neked vannak céljaid és fejlődni akarsz. A kellő felkészültség pedig alapfeltétel egy előléptetésnél.

3. Lépés: Legyél önállóbb!

Azt várod, hogy mindent a főnököd mondjon meg neked? Ez esetben soha sem lesz belőled vezető. Ha viszont próbálsz önállóbbá válni, akkor jó úton haladsz, előbb utóbb feljebb léphetsz. Fontos, hogy legyenek saját ötleteid, valamint hogy bizonyos esetekben hozz önálló döntéseket és persze ezekért maximálisan vállald a felelősséget. Minden döntésedet tudd érvekkel alátámasztani! Lehetséges, hogy a főnököd kifogásolja egy-egy döntésed, de ha logikus érvekkel alátámasztod őket, máris megmutathatod, hogy egy gondolkodó, a cég érdekeit szem előtt tartó munkatárs vagy.

Oldalak

Szólj hozzá Te is!