Ez a világ legkülönlegesebb virága, mégis mindenki messziről kerüli

Elképesztően gyönyörű, de senki nem bír megmaradni mellette.

Titánbuzogány

A titánbuzogányról már a neve alapján is joggal gomdolhatjuk, hogy ez csak valami nagyon különleges növény lehet. A világ legnagyobb virágaként ismert óriást az 1970-es évek végén, egy olasz botanikus fedezte fel, és bár nem mindennapi külseje miatt bárki szívesen tartaná a kertje ékeként, van egy olyan különös tulajdonsága, ami miatt mindenki messziről elkerüli.

Orrfacsaró bűz

Az akár három méter nagyra is megnövő óriáskontyvirágnak is nevezett termetes növény olyan bűzt és dögszagot áraszt, hogy alig lehet mellette megmaradni. Ez azért szükséges, mert a kellemetlen illatokkal elűzi maga körül a kártevőket, azonban vonzza a beporzásához elengedhetetlen rovarokat. De nem csak az illata az, ami miatt ennyire furcsának és bizarrnak tartják.

Ezért különleges

A titánbuzogánynak már a formája önmagában elég érdekes, ám virágzása még ennél is furcsább. Virágzása után ugyanis gumójából kihajt a levél, ami hatalmasra nő, elfásul, három részre oszlik, majd elhal. Ebből nő ki ismét újabb és újabb levél, a folyamat pedig egyfolytában ismétlődik. Egészen addig, amíg elég tartalékot nem gyűjt magának a gumó, ezt követően ugyanis 4 hónapig pihen, és ismét kezdődik minden előlről. A legnagyobb gumó egyébként eddig a Londonban található Királyi Botanikus Kertekhez tartozó Walesi hercegné-házban volt, mely pihenési állapotakor nem kevesebb, mint 91 kilogrammot nyomott. Mivel nem igényel különösen nagy törődést, ideális és látványos dísze lehetne a lakásunknak akár a beltéri akár kültéri részre, elviselhetetlen szaga miatt azonban senki nem akar velük egy légtérben tartózkodni.

A dizájnernek már az első kollekciója is olyan sikeres volt, hogy a bemutatóján szinte minden darab elfogyott.

Leadfotó:Youtube

Oldalak

Szólj hozzá Te is!