Home&Design

Otthoni munkavégzés: a kényelmes és produktív otthoni iroda titka

Ismerd meg, hogyan teheted kényelmessé és hatékonnyá az otthoni munkavégzést! A cikkben bemutatjuk, milyen részletekre érdemes odafigyelni az otthoni iroda létrehozásakor, illetve mit érdemes mindenképp beszerezni a kényelem érdekében.

Az elmúlt évek eseményei miatt egyre több ember választja az otthoni munkavégzést még abban az esetben is, hogy már nincsenek lezárások és hivatalosan is elmúlt a pandémia időszaka. Ebben az új munkavégzési formában fontos, hogy megfelelően rendezzük be otthoni “irodánkat”, hogy a lehető legmagasabb szintű hatékonyságot érhessük el. A munkaerőpiac - úgy tűnik - támogatja ezt az ötletet, hiszen a cégek is felfigyeltek arra, mennyit lehet spórolni egy offline iroda fenntartása nélkül. Sőt, gyakran a munkavégzők saját laptopon és egyéb eszközökön dolgoznak, így a vállalatok ezt sem minden esetben szponzorálják, de természetesen ez minden cégnél másképp működik. Mellesleg erre minden esetben érdemes kitérni már az állásinterjún! A lényeg, hogy a távoli munkavégzés országszerte népszerű maradt, így hazánk keleti és nyugati felén élők egyaránt találhatnak home office álláslehetőségeket, többek között a Jooble álláskereső portálon. A platform előnye, hogy összegyűjti a különböző álláshirdető felületeken megtalálható hirdetéseket egy helyre - így például számos az elérhető állás Levél község lakói számára is, hiszen a távmunka lényege az, hogy az ország bármely pontjáról végezhető.

Ebben a cikkben bemutatunk néhány fontos lépést és tippet, hogyan rendezhetjük be az otthoni irodát úgy, hogy az kényelmes és hasznos legyen egyaránt. A megfelelő világítás, csend, szervezettség kulcsfontosságú tényezők, amelyek hozzájárulnak a hatékony munkavégzéshez, de számos dolog lehet még, amelyek zavaróak lehetnek. Ismerjünk meg együtt néhány egyszerű, de hatékony módszert a Jooble álláskereső portál ajánlásával!

Íme néhány fontos részlet a jól működő otthoni irodához:

  • Kényelem

Mindenekelőtt a megfelelő asztal és szék kiválasztásáról kell gondoskodni, főleg, ha hosszú órákat töltünk a számítógép képernyője előtt. Olyan széket válasszunk, amely megfelelően támasztja a hátat és a gerincet, és lehetőleg állítható magassággal rendelkezzen, hiszen lehetetlen egy pozícióban letudni a napot, és ez nagyon káros is lenne az egészségre. Ezenkívül az asztal magasságára is oda kell figyelni, hogy a könyök 90 fokos szögben álljon, amikor a kéz a billentyűzeten és az egéren van. A számítógép képernyője helyes elhelyezése szintén kulcsfontosságú szerepet tölt be: optimális esetben a képernyő szemmagasságban helyezkedik el, és lehetővé teszi, a nyak vagy hát megfeszítése nélkül dolgozzunk.

  • Világítás

Az otthoni iroda következő fontos eleme a világítás. Az első lépés, hogy fókuszáljunk a természetes fényforrásokra, tehát tegyük olyan helyre az íróasztalt, amely közel van az ablakhoz. Miért? A napfény javítja a koncentrációt és jobb hangulatot teremt, ami pedig a produktivitás egyik nagy titka. Az esti órákban dolgozók számára pedig elengedhetetlen a megfelelő lámpa: ez a teljes munkaterületet kell megvilágítsa, lehetőleg állítható fényerővel ellátva, hogy megelőzzük a szemek túlzott megerőltetését.

  • Dekoráció

A környezet nagyobb hatással van ránk, mint azt gondolnánk! Amennyiben odafigyelünk az inspiráló részletekre, motiváltabb munkanapok elé nézhetünk. Válasszunk olyan lakberendezési tárgyakat, kiegészítőket, konkrétan akármit, amelyek a kényelmet szolgálják és támogatják a helyes munkavégzést. Legyen szó növényekről, idézetes képeslapokról, takaróról, bármi egyéb dologról, ami motivál - mindenképp érdemes az íróasztal környékére tenni.

  • Zajcsökkentés

A munkavégzés irodában és otthonunkban egyaránt nehézkes, ha felesleges külső zajok zavarnak. Amennyiben ez lehetséges, jelöljünk ki egy külön területet vagy helyiséget a lakásban/házban, ahová elvonulhatunk és nyugalomban foglalkozhatunk a tennivalókkal. Megértjük, ha ez nem mindig kivitelezhető - ezekre az esetekre számos zajcsökkentő fülhallgató kapható, amelyekkel teljesen kizárhatjuk a külvilágot és 100%-ban koncentrálhatunk a ránk szabott feladatokra. Arra is ügyeljünk, hogy eltávolítsuk az olyan eszközöket vagy tárgyakat, amelyek elvonják a figyelmünket - a folyamatosan pittyegő telefon vagy tablet nem igazán motiváló.

  • Szervezettség

A szervezett munkakörnyezet alapvető dolog kell legyen az otthoni irodában történő hatékony munkavégzéshez. Mivel olykor nehéz elkülöníteni a munkát a magánélettől, íme néhány tipp, amelyek betartásával elkülöníthetjük az otthoni irodai kellékeket a háztartásbeli eszközöktől.

  • Használjunk olyan különböző tároló megoldásokat, mint a fiókok, polcok vagy szekrények, hogy egy helyen tároljuk irodai anyagokat, dokumentumokat. Ne felejtsünk el címkéket ragasztani, hogy könnyen megtaláljuk azt, amire éppen szükség van.
  • Rendezzük el az eszközöket és iratokat könnyen elérhető módon. Legyenek asztali szervezőink, tolltartóink, egyéb kiegészítőink, hogy a gyakran használt tárgyak saját hellyel rendelkezzenek, így a rendet is sokkal könnyebb fenntartani.
  • Határidőnapló: a legjobb módja a határidők betartásához, a különböző meetingek megszervezéséhez, stb. Még jobb, ha nyomtatott formában ez a naptár mindig szem előtt van, így emlékeztetőket és feladatokat írhatunk rá bármelyik pillanatban.

Oldalak

Home&Design
Home&Design
Négy fő hiba létezik a fürdőszoba berendezésekor, amikbe rendszeresen belefutunk. Mutatunk pár tippet, hogy elkerüld őket és a funkció se menjen az esztétika rovására.
Fashion&Beauty
Csobbanni egyet az óceán csodálatos, kék vizében a nyár egyik legjobb része. Ha szeretnéd felidézni ezt az érzés, akárhányszor csak körmeidre pillantasz, ezt a körömtrendet imádni fogod!
Fashion&Beauty
Te milyen időközönként mosod ki farmernadrágjaid? Az egyik leghíresebb divattervező egy igen sokkoló választ adott, azonban mi utánajártunk, hogy mi is az igazság.