Home&Design

Hat észrevétlen dolog, ami kellemetlen szagot áraszthat a lakásodban

Fogalmad sincs, honnan jönnek a furcsa, rossz illatok? Íme néhány tipp, mi okozhatja ezeket és hogyan oldd meg a problémát.

Kellemetlen szagok a lakásban

Vannak egyértelmű okok, melyek miatt néha kellemetlen szagok áradhatnak a lakásban - legyen az egy főzés, kajamaradék, el nem mosogatott edény, szemét vagy akár ki nem mosott ruha. Előfordul azonban, hogy nem tudjuk, mik a furcsa, rossz illat forrásai, melyek akár az egészségünkre is ártalmasak lehetnek. Most ezekről rántjuk le a leplet és megoldást is kínálunk az egyes problémákra.

1. Rejtőző penész

Ha észrevetted, hogy rossz szag árad a lakásban, akkor az valószínűleg a falban lévő penészből származik, mert általában ott rejtőzik a nyavalyás. A penész mérgező lehet, ezért nagyon óvatosnak kell lennünk és lehetőleg mielőbb meg kell szabadulnunk tőle. A penészgombák jelenlétét kiválthatja az ereszcsatorna problémája, vízvezeték-szivárgások vagy a fürdőszoba, illetve konyha nem megfelelő szellőzése.

A megoldás

  • Ha a penészes terület kicsi, tisztítsd meg szappannal és vízzel. Még jobb, ha használsz egy speciális penészgátló habot vagy ecetet. Vidd fel közvetlenül az érintett területre, majd tisztítsd meg.
  • Nagyobb területeken, ahol a penész valószínűleg mérgező, fel kell hívni egy szakembert.
  • De ami a legfontosabb: a megelőzés mindig a legjobb megoldás. Próbáljo mindent szárazon tartani, szellőztess gyakran és esetleg alkalmazz párásítót is az érintett helyiségek páratartalmának szabályozására.

2. Elektronikai problémák

Ha egyfajta büdös halszagra leszel figyelmes, akkor valószínűleg hibásan működik egy vagy több vezeték a lakásban. A kellemetlenség forrása ilyenkor valamilyen elektronikai probléma. A szakértők szerint a huzalok és a műanyag alkatrészek égéskor vagy olvadáskor hal vagy vizelet szagát bocsátják ki. Ha ezt tapasztalod, nézz körbe otthonodban és ellenőrizd a konnektorokat is!

A megoldás

  • Ebben az esetben, még akkor is, ha észreveszed a vezetéket vagy az elektromos forrást, ahonnan a szag származik, mindig a legjobb, ha hívsz egy villanyszerelőt, mivel az elektromos problémák rendkívül veszélyesek lehetnek.
  • Miután a probléma megoldódott, a szagok eltűnnek.

3. Gáz

A gázszivárgás veszélyes dolog. Ha észreveszed a rothadt tojás illatát a lakásban, akkor nagy eséllyel a gáz szivároghat.

A megoldás

  • Ebben az esetben érdemes azonnal kikapcsolni a gázmérőt (ne kapcsolj fel semmilyen világítást vagy be más készüléket). Hívd fel a gázosokat, hogy jöjjenek ki ellenőrizni és kijavítani a problémát.
  • Ha megoldódott a probléma, nyisd ki az ajtókat és ablakokat, hogy teljesen kiszellőzzön a lakás és a szagok eltűnjenek.

Cikkünk folytatódik...

Fotók: 123rf

Oldalak

Video Tóth Andi ekkor térne visssza az énekléshez
Home&Design
Sztárok
Noha a címlapokon ma már inkább fia, Charlie Sheen szerepel, a filmtörténelem szempontjából mégis Martin Sheen alkotott maradandóbbat, hiszen olyan klasszikus alkotásokban játszott, mint az...
Lifestyle
Ezt a gyakorlatot bárhol és bármikor könnyedén elvégezheted, de vigyázz, mert garantáltan megedzi az izmaidat!
Lifestyle
A rossz hír ugye az, hogy kánikula nem csitulni fog ezután, hanem még hosszú ideig velünk marad. Készülj fel a pokoli időjárásra!