Egy angol pubból a világhírnévig: Ismerd meg Katie Alice sikersztoriját

A dizájnernek már az első kollekciója is olyan sikeres volt, hogy a bemutatóján szinte minden darab elfogyott.

Kezdő lépések a világhírnévhez

Katie nem tervezőként kezdte. Egy vidéki pubot üzemeltetett, és szépen építgette vintage otthonát és kis házi kertjét, amikor egyszer csak megcsörrent a telefonja. Anglia egyik legnépszerűbb konyhai kiegészítőket gyártó cége, a Creative Tops kereste, és felkérte, hogy segítsen nekik egy új étkészletgyűjtemény megtervezésében, amihez “csupán” a hétköznapi vintage iránti rajongását és inspirációját kell használnia. Abban az időben Anglia éppen egy kisebb recessziós időszak végén volt, és mindenki egy kis vidámságra vágyott. Ekkor született meg a Cottage Flower kollekció, ami az 1930-as évek vidéki stílusát, színeit használta fel és ötvözte a modern konyhai trendekkel. A kollekció olyan sikeres volt, hogy már az első bemutatón majdnem minden darabja elfogyott. Katie azóta világhírnévre tett szert, már 10 kollekciót tervezett és még közel sincs vége. Minden kollekciója egy-egy varázslatos történetet mesél el, időtlen és egyedülálló, már-már festői darabokat alkotva. Úgy gondolta újra a vintage lakberendezést, mint még senki más, és ezt sikerült ötvöznie a modern konyhával. Ez világsikerének egyik titka. Gyűjteményeit a különböző korszakokból származó vintage virágokhoz és mintákhoz köthető szenvedélye és rajongása ihleti, és célja, hogy visszahozza a régi, már-már elfelejtett műalkotásokat a köztudatba. Katie egyébként imád főzni, ez az egyik kedvenc elfoglaltsága. Színek vonatkozásában a rózsaszín az egyik favorit, ez a legtöbb kollekcióban megtalálható.

Katie Alice sikersztori

A brit életstílus-tervező, Katie Alice neve ma már világszerte ismerősen cseng a vintage lakberendezés hívői körében: csodaszép konyhai- és lakáskiegészítői tökéletesen összekapcsolják a patinás, vagy ha úgy tetszik „békebeli” lakberendezést a modern otthonnal. Utánozhatatlan, sajátos stílusát a vidéki romantika ihleti, valamint rajongása a szépséges, virágzó angol kertek, az egyedülálló vintage és antik minták iránt. A tervező Magyaroszágon elsőként adott exkluzív interjút, melyet most kizárólagosan a Femcafe közöl.

Honnan jött az ötlet, hogy konyhai kiegészítők tervezésével kezdj foglalkozni? Egyáltalán tanultad valahol ezt a szakmát?

Teljesen autodidakta módon kezdtem el, többnyire barátoktól és kollégáktól tanultam, illetve tanulok a mai napig. Amikor elkezdtem a konyhai kiegészítőket gyártó Creative Tops-szal az együttműködésemet, eleinte le kellett diktálnom, hogyan szeretném, hogy a kollekció kinézzen. Aztán lassan megtanultam, miképpen kell átadni a termékfejlesztőknek azt, hogy az általam elképzelt minták úgy jelenjenek meg a termékeken, ahogy azt én szeretném.

Hogyan néz ki egy új kollekció megtervezése? Mi ad inspirációt? Egyáltalán csak úgy nekiállsz, vagy azért a tervezés elindításakor szükség van arra, hogy konkrét megrendelés érkezzen a gyártótól?

Egy új kollekció, illetve az első minta kidolgozása szinte mindig valamilyen új inspiráció eredménye, ami bármi lehet: egy nyaralás alatt látott minta; vagy néhány vintage műalkotás, amit nemrég vásároltam; az otthonom; vagy akár a divat világa. Ezután elkészítek néhány hangulat táblát (ún. moodboard), és elkezdem megtervezni a kollekciót az eredeti ötlet, illetve ihlet mentén, elgondolom, hogy milyen termékek illenek a kollekcióba. Általában ez a jellemző nálam, de néha azért előfordul az is, hogy kifejezetten felkérésre tervezek exkluzív kollekciót, jellemzően valamelyik nagyobb kereskedelmi lánc számára.

Teljesen egyedül dolgozol vagy van egy csapatod?

Egyedül dolgozom otthonról, de a konyhai kiegészítőket gyártó cégnek, akikkel kapcsolatban vagyok, van egy saját tervezőcsapata is, akik nagyon tapasztaltak a konyhai termékek tervezésében, gyártásában.

Világszerte nagyon sokan vásárolnak tőled, ennek kapcsán van esetleg igazán különleges történeted, olyan, amire szívesen gondolsz vissza?

Nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy a Katie Alice termékeket a világ minden táján keresik. 2011-ben volt az első megjelenésünk, és ma már termékeinket a kis üzletektől kezdve egészen a legnagyobb nemzetközi kereskedőláncokig árulják, többek között Ausztráliában, Japánban, Thaiföldön és szerte Európában is. Még mindig nagy meglepetés számomra, hogy ennyi ember szeretne Katie Alice termékeket vásárolni. Amikor 2011-ben megjelentünk az első kiállításunkon, nem voltunk biztosak abban, hogy mennyire lesz népszerű, és mennyi üzlet szeretne majd rendelni tőlünk, de már a legelső bemutatónkon majdnem az összes terméket eladtuk - ez egy különleges és felejthetetlen emlék a számomra!

Melyik volt a legsikeresebb kollekciód és mi ihlette?

Eddig a Vintage Indigo volt a legsikeresebb, melyben hagyományos kék és fehér mintákat használtam. Ihletet egy amszterdami út adott a tervezéshez: meglátogattam Rembrandt házát, itt láttam a szép kék és fehér csempéket. A kollekció a kék és fehér minták hagyományos hangulatával játszik, de egy kis modern csavarral.

Milyen újdonságok várhatóak a közeljövőben? Dolgozol most valamin?

Igen, egy gyertyákat forgalmazó vállalattal együttműködésben készülünk valami igazán újjal és izgalmassal. Azt is remélem, hogy hamarosan a divat, a lakástextil és papír-írószer területén is meg fogunk jelenni.

Használod a saját termékeidet a mindennapokban otthon? Ha igen, melyeket?

Igen, otthon sok Katie Alice termékünk van! Különböző bögrék, tányérok, tálak és üvegáruk, amiket folyamatosan használunk, valamint evőeszközök és néhány konyhai tárolódoboz is van otthon. Kedvenceim otthon az English Garden kollekcióból a tészta tál és a teáskanna!

Mesélnél kicsit a családodról? Nemrég született kisbabád. Hogyan változtatta meg ez az életed?

Sokkal jobban, mint gondoltam. Én és a partnerem Matt otthonról dolgozunk, és nagyon szigorúan be kell osztanunk, hogy ki mikor tud Deliah-ra vigyázni. De imádjuk őt! Nagyszerű élmény! Az interjú teljes terjedelmében a vintage stílusú lakberendezési eszközöket forgalmazó keramiaotthon.hu oldalán olvasható.

Fotók: Kerámia Otthon; Leadfotó:Kerámia Otthon

Oldalak