Mindenkit átvernek - Ha ilyen üzenetet kapsz a Facebooktól, ne dőlj be!

Sokakat megtévesztett már a csalás.

Kamu e-mail

"Ezzel tájékoztatjuk Önt arról, hogy a Facebook-fiókja nyereményalapú nyereményt nyert $1,000,000.00 (One Million Egyesült Államok dollár) a 2019-es kiadás Facebook promóciójához" - ezzel a teljesen magyartalan szöveggel akarják becsapni a Facebook-felhasználókat internetes csalók, akik Mark Zuckerberg nevében írogatnak e-mailt a közösségi oldal usereinek - írja a hvg. Lényege, hogy a sorok között hatalmas nyereménnyel kecsegtetik az embereket, akikből ilyen módon próbálják kiszedni személyes adataikat. A portál rávilágított arra, hogy ilyen borzalmas nyelvi hibákkal megírt üzenetet nem sűrűn adnak ki a marketingesek, valamint az e-mail cím - amely elvileg a Facebook vezérétől érkezik - Gmailes, ami elég ritka, hiszen általában hivatalos, céges címről szoktak írogatni ilyen esetben az illetékesek.

Ennek ellenére sokakat megtévesztett a csaló üzenet, melynek tartalma szerint majdnem 300 millió forintos nyeremény üti a markát annak, aki cserébe visszaküldi személyes adatait a feladónak, és utal mellé pár 10 ezer forintos adminisztrációs díjat. Alapból ez is elég gyanús. A levél egyébként figyelmeztet, hogy saját biztonságunk érdekében ne mutassuk meg senkinek az e-mailt.

"Biztonsági okokból tanácsot adunk minden nyertesnek arra, hogy ezt az információt bizalmasan kezelje a nyilvánosságtól, amíg igényét feldolgozni nem kapja, és az Ön nyereményét ki nem adja. Ez része a biztonsági protokollunknak, hogy elkerüljük a kettos állításokat és a nem résztvevo vagy nem hivatalos személyektol származó indokolatlan elonyök kihasználását" - olvasható a kamu üzenetben, amely hemzseg a helyesírási és nyelvhelyességi hibáktól.

Lassan magasabb a számuk, mint az élőknek.

Fotó, leadfotó: 123rf

Oldalak

Szólj hozzá Te is!