Tudtad? Van 5 dolog, aminek minden IKEA terméknek meg kell felelnie a kanapétól a sótartóig

A világ minden táján ugyanúgy figyelembe veszik a szempontokat.

76 évnyi tapasztalat

Ingvar Kamprad talán nem is sejtette, amikor 1943-ban, mindössze 17 esztendősen megalapította IKEA nevű cégét, hogy egyszer majd a világ egyik legkedveltebb multinacionális vállalataként tartják számon. Azóta persze nagyon sok minden változott a lakberendezési trendekben és a minket körülvevő világban, van egy bizonyos elv, amelyhez mindvégig hű maradt a cég. Nemrég én is ellátogathattam a bútorgyártó svédországi központjába, ahol rengeteget megtudtam arról, miért épp olyan a kanapém, amilyen...

Democratic Design

A Demokratikus Dizájn az IKEA filozófiája, amit Ingvar Kamprad a kezdetektől vallott: a lakberendezés nem lehet kevesek luxusa, a meghitt otthon minden embernek alanyi joga. Felállított öt szempontot, amelyet minden egyes termékük elkészítésénél figyelembe kell venniük. A célja az volt, hogy segítsen szebb hétköznapokat teremteni az emberek többsége számára. Az öt alappillér a forma, a funkció, az elérhető ár, a minőség és a fenntarthatóság lettek. Az öt szempont mindegyikének egyensúlyban kell lennie a végső termékben, méghozzá okkal.

Miért a forma?

Az IKEA 2018-as kutatásából kiderül, hogy a világ valamennyi pontján az emberek fele hetente vásárol valamit otthonába. Ezek a tárgyak otthonosság érzését segítik megteremteni, érzelmi viszony fűz minket hozzájuk, személyiségünket fejezzük ki vele. Ha azonban ezek a tárgyak nem formatervezettek és szépek, akkor az emberek azokat nem vásárolják meg, ennek köszönhetően a termékek élettartama rendkívül rövid lesz, ami nem összeegyeztethető az IKEA fenntarthatósági törekvéseivel, így minden egyes termék tervezése során arra kell törekedni, hogy az a lehető legdizájnosabb legyen.

Miért a funkció?

Nem elegendő, hogy valami szép, szükséges, hogy az adott termék rendeltetését betöltse. Ennek hiányában egy bútor vagy egy lakberendezési kiegészítő az otthon dísze lehet ugyan, de élettartama szintén nem lesz hosszú, hiszen végül nem használjuk majd. A funkció mellett egyre fontosabb az, hogy egy termék multifunkcionális legyen. Napjainkat egyre meghatározóbb trend a városiasodás, 2050 a föld népességének jelentős része városokban fog élni kisebb élettérben, így egyre lényegesebb az, hogy egy terméket többféleképpen tudjunk használni, például egy asztalt vagy egy kanapét tárolónak, a kancsót vázának, a hangfalat polcnak.

Miért az elérhető ár?

A lakberendezés és az otthon melege nem lehet kevesek luxusa, így egy IKEA termék tervezése során elsőként az árcímkét tervezik meg a szakemberek, vagyis meghatározzák, mennyibe fog kerülni az adott termék. A svéd lakberendezési vállalat 9500 különféle terméket kínál, melyből 2500 minden évben megújul. Ez a roppant széles termékpaletta biztosítja, hogy kínálatban mindig változatos árkategóriában szerepeljen termék.

Miért a minőség?

Amennyiben egy termék minősége kifogásolható szintén roppant rövid lesz az élettartama. Ennek érdekében a cég a világ két pontján a nemzetközi előírások mentén mind a kész és összeszerelt termékeket, mind az alkatrészeket és bútorelemeket szélsőséges körülmények között teszteli. Az IKEA jelenleg több mint 400 áruházat működtet több mint 30 országban, így természetesen a klíma sem egyforma mindenhol. A termékeket hajókon, teherautókon, kocsikban és szatyrokban akár tömegközlekedésen, biciklin szállítják, a mechanikai terhelést minden terméknek bírnia kell. Épp ezért nemcsak a szabványoknak megfelelően tesztelik több ezerszer például robotok és különféle berendezések -20 és +80 fok között alacsony vagy épp magas páratartalom mellett a termékeket, de akár el is törik vagy fel is gyújtják azokat, hogy vizsgálják, hol lehet még jobban növelni a minőséget, hogy aztán minden IKEA termék biztonságosan használható legyen.

Miért a fenntarthatóság?

Csupán egy bolygónk van limitált erőforrásokkal, így kiemeleten fontos a vállalat számára, hogy olyan termékeket tervezzen, amelyek újrahasznosíthatóak, javíthatóak, újrahasznosított vagy természetes alapanyagokból készülnek és kevéssé terhelik a környezetet. Rengeteg alternatív alapanyagok használ a svéd lakberendezési vállalat, így a bambuszt, óceánok felé tartó és újrahasznosított műanyagot, törött üveget, tévesen hulladékként kezelt alapanyagot, mint a rizsszalmát és minden fa felelős erdőgazdálkodásból származik. Ez év végétől már nem lesz megtalálható egyetlen egyszerhasználatos műanyag sem az IKEA kínálatában, de az éttermekben is egyre több lesz a növényi alapanyagból készült étel, mint a vegetáriánus hot dog, vegán recept alapján készült epres fagylalt és áfonyahab, vagy a növényi proteinből készült húsmentes húsgolyó.

Így működik a gyakorlatban

Vegyük például az IKEA 365+ kancsóját.

A kancsó átmérője 9 cm, magassága 27 cm. Azért épp ekkora, hogy a kancsót mosogatógépben is el lehessen mosni, de akár kefével is ki lehessen tisztítani, öblíteni. Amennyiben az üveg falának vastagságát akár csak egy milliméterrel növelnék, az a minőséget nem befolyásolná ugyan, azonban a gyártás során hatalmas nyersanyagigény-többletet jelentene. Ez már nem felelne meg a fenntarthatósági szempontnak, az árra is befolyása lenne, így a vásárlók kisebb eséllyel tennék a kosarukba. Az üveg nyakát parafadugó zárja, amely régebben népszerű nyersanyag volt, főleg a borok palackozásánál játszott fontos szerepet. A csavarós kupakos borok elterjedésével több gyár is veszélybe került, az IKEA viszont megkereste ezeket a beszállítókat, hogy készítsék számára a kancsózáró elemet, így biztosítva számukra a folyamatos munkát. A parafa emellett roppant tartós, természetes és fenntartható alapanyag, jól kiegészíti a termék dizájnját.

Érdekes belegondolni tehát, mennyi tudatosság rejlik akár egy sótartóban is, amit az IKEA polcáról emeltél le. És le merjük fogadni, hogy ezentúl te is máshogy nézel majd a kanapédra vagy akár a tésztazűrődre, amit az áruházban vettél.

Már nem kell sokat várni az igazi high tech megoldásra.

Leadfotó: Newsroom.inter.ikea.com
Fotók: Femcafe.hu/Sajószegi Veronika, Newsroom.inter.ikea.com, Ikea.hu

Oldalak

Szólj hozzá Te is!