Home&Design

Klasszicista, gótikus, romantikus? Mi hogy jelenik meg manapság otthonunkban?

Mi jut eszünkbe manapság, ha meghalljuk a romantika szót? Biztosan ott van köztük a csokoládé, a virág, Valentin nap, és a szerelemhez köthető egyéb asszociációk. A 18-19. században élő emberek biztosan nem gondoltak még ennél a kifejezésnél az építészeti stílusra. Hogy állunk a stílusokhoz manapság? Otthonon kívül-belül, akárhogy?

Romantikus stílus - emlékszünk, mi van még?

„A romantikus épületek stílusának meghatározását gyakran megnehezíti, hogy egy házon többféle építészeti stílus elemei megjelennek. Jellemzőek a román, bizánci és iszlám stíluselemek, a korai reneszánszra jellemző félköríves, illetve az iszlámból eredő patkóíves nyílások, erőteljes vakolt kváderek használata.” Ezt a stílust alapvetően a nagyobb épületeknél, mint például a kastélyoknál fedezhetjük fel.

Középiskolásként még nagyon nem érdekli az embert, „miből áll” egy épület, de emlékeink közül biztosan fel tudjuk idézni, hogy több stílusirányzat is említésre került. Milyenek vannak még vajon? Írásunkban igyekszünk összefoglalni a legismertebbeket!

Klasszicista

A klasszicista építészet az ókori Görögországban az i. e. 7. és 4. század közötti időre datálható. Legismertebb épületei a kőből épült, nagy, vallási templomok, amelyeket a rendezettség, a szimmetria, a geometria alapján terveztek. Figyelemre méltó jellemzőjük az „építészeti rendek”: a dór, ión és korinthoszi rendek elvei. A klasszicista építészet egyik legnagyobb alkotása a Parthenon. Az i. e. 5. században az athéni Akropoliszon épült Parthenon feltűnő jegyeket mutat: egy olyan alapra épített nagy térfogatú tér, amelyben számos oszlop felfedezhető.

Román

Ezt a stílust már fentebb is említettük, mivel stílusjegyei felfedezhetőek a romantikus építészetnél is. A 6. és 9. század között alakult ki Európában ez az építészeti irányzat, és nagymértékben köthető történelmi környezetéhez. Ez az építészeti stílus abban a nehéz időszakban rendkívül praktikusnak bizonyult. Ugyanis amikor az európai országok háborúban álltak, és aggódtak az inváziók miatt, az ókori Római Köztársaság ihlette épületeket nehéz és ellenálló falak, valamint minimalista, boltíves nyílások jellemezték. Fontosabb példái az ebben az időszakban épült templomok voltak, és egyik legfontosabb és legnagyobb alkotása a spanyolországi Santiago de Compostela katedrálisa. A keresztes hadjáratok idején épült.

Gótikus

Amit ma gótikus építészetként ismerünk, eredetileg Opus Francigenumnak, azaz “francia műnek” nevezték, mivel a késő középkorban, 900 és 1300 között Franciaországban kezdett kikristályosodni. Csak később, a felvilágosodás idején alakult ki a “gótikus” elnevezés, amely az ebben az időszakban készült függőleges és fenséges építészetre utal. A gótika fő alkotásai egyházi épületek, mint például templomok és katedrálisok, melyek csúcsíves boltozatokkal és bordás boltozatokkal rendelkeznek. A legtöbb gótikus épületet az UNESCO a világörökség részének tekinti, mint például a Notre Dame székesegyházat és a reimsi székesegyházat.

Barokk

A 16. században, a monarchista rendszer alatt Európában kezdődő barokk építészet az egyházi épületekben is láthatóvá vált. A barokk építészet a díszítések és a drámai érzetet keltő elemek felhasználásával – különösen nagy hangsúlyt fektetve a fény és a sötétség által kialakult kontrasztra – a szerkezeti elemeket a díszítés platformjának tekintette. E stílus egyik korai megtestesülése a római Gesù-templom. Ez az épület büszkélkedhet az első igazán barokk stílussal rendelkező homlokzattal.

Ahhoz, hogy a különböző stílusjegyű épületeket felfedezzük, természetesen nem szükséges külföldre utazni! Egy kis kutakodással Magyarországon is biztosan találunk olyan települést, ahol lehetőségünk adódik élőben is megcsodálni őket.

Az itt nevesített stílusok korszakai óta természetesen sok idő eltelt, és már másképp rendezzük be a lakásainkat/házunkat. Az épület formája többnyire eleve rendelkezésünkre áll, így a belső terekre fektetjük a hangsúlyt. Jysk akció után kutatva igyekszünk minél költséghatékonyabban beszerezni az ízlésünknek megfelelő bútorokat. Körbe kérdezünk ismerősöknél, vagy nézelődünk Marketplace-n, amennyiben nem okoz számunkra problémát a használt bútorok csatarendbe állítása.

Egy otthon berendezésekor használjuk bátran kreativitásunkat! Inspirálódjunk különböző népszerű áruházak katalógusaiból, vagy használjuk ki az internet nyújtotta lehetőségeket! Ha elakadunk mégis, különböző szakemberek, például a lakberendezők is a rendelkezésükre állnak, akik tanácsaikkal a lehető legtöbbet tudják majd kihozni a lehetőségekből!

Oldalak

Home&Design
Fashion&Beauty
Az egész szépségipar tele van "sztár-hatóanyagokkal", éppen ezért nehéz néha kiigazodni azon, hogy mi az, ami valóban működik.
Sztárok
Katalin hercegné mindig kedvesen viselkedik a nyilvános eseményeken, arról azonban csak keveset lehet tudni, hogyan viselkedik a négy fal között.