Árnyékos a kerted? Ezek a növények imádni fogják!

Sokan gondban vannak, hisz hiába van kertjük, a növényeknek alig jut napfény, így pedig bizony nehéz buja zölddel beteríteni a kinti részt. Íme 6 olyan növény, ami kifejezetten hálás, ha árnyékban lehet!

Redőslevelű Bangita

A Viburnum plicatum lombhullató cserjéje remekül tűri az árnyékot, sőt a napperzselésre kifejezetten érzékeny, ezért tűző napra ne is ültessük. A félárnyékban érzi legjobban magát, hisz az élénk őszi színek eléréshez és a gazdag virágzáshoz szüksége van némi napfényre.

Árnyliliom

Az igénytelen, mégis kifejezetten szép levélzettel rendelkező évelő még a kert legsötétebb zugaiban is megél. A talajtakaróként, fák tövében is megélő zöld kedveli tehát az árnyékot, de a száraz talajon is megél.

Bőrlevelű Mahónia

A Mahonia x media néven ismert örökzöld cserje méretes, ősszel virágzó dísznövény, mely akár a 3 métert is elérheti. A magyalszerű levélzettel rendelkező mahónia napos helyen is életképes, de a félárnyékos, nyirkos helyeket kedveli a legjobban.

Nagyvirágú Nyakcsapfű

A kikericsfélék családjába tartozó Uvularia grandiflora leginkább a lombos fák alatt vagy a sziklakert nagyobb növényei alatt megbújva fejlődik a legszebben. Ez a nyirkos talajt kedvelő évelő kifejezetten szereti a félárnyékos, árnyékos helyeket is.

Fotók: bernheim.org, hu.wikipedia.org, gardendesigncompany.wordpress.com, botanische-spaziergaenge.at

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!