Tudd meg, meddig jók a sminkszereid!

Évekig használod ugyanazt az alapozót vagy szájfényt? Hullik már a sminkecseted szőre, de nincs szíved kidobni? Most eláruljuk, hogy meddig tarthatóak el az egyes kozmetikumok, mielőtt megromlanának!

A tévhitekkel ellentétben a kozmetikumok is meg tudnak romlani, sőt sokszor súlyos bőrgyógyászati következményei lehetnek egy baktériumokkal teli szájfénynek vagy egy minőségromlás után is használt alapozónak.

Krém
A sminkelés első lépése a bőr kellő hidratálása, a krémezés, azaz a napi arckrém felvitele. Mivel egy jobb esetben minden áldott nap használt szerről beszélünk, valószínű itt nem fenyeget minket az a veszély, hogy a megmaradt és el nem használt krémet kell kidobnunk. A legtöbb ilyen jellegű kozmetikumnak három év a szavatossága, ám sok esetben korábban is számolnunk kell a krém romlásával, hisz számos olyan összetevő van (alga, tej), ami gyorsíthatja ezt a folyamatot. A legfontosabb szabály, hogy a tégelybe csakis spatulával vagy alaposan megtisztított kézzel nyúljunk csak bele!

Alapozó
A túl folyós vagy túróssá váló, esetleg rossz illatú alapozótól egyből váljunk meg, hisz sajnos ez a termék az egyik leggyorsabban romló kozmetikum. Az általában egy vagy másfél évig használható szer romlás utáni használata többek között bőrgyulladást, fertőzéseket, aknét okozhat.

Szemceruza
A szemceruzák is másfél évig bírják, a romlás akkor következik be, ha túlságosan folyóssá válik a smink állaga vagy nagyon gyakran eltörik a ceruza. Ilyenkor is érdemes azonnal megszabadulni a terméktől, hisz könnyen begyulladhat a baktériumokkal teli kozmetikumtól a szemünk.

Szemhéjfesték
A por állagú szemfestékek egészen sokáig, akár három évig is elállnak, bár meglepő módon jóval kevesebb tartósítószert tartalmaznak.

Szempillaspirál
A leggyorsabban megromló kozmetikum a szempillaspirál, mely mindössze három és hat hónap közötti időszakig megfelelő állagú, utána már visszafordíthatatlanul beindul a baktériumképződés, mely csomósodáshoz, kiszáradáshoz és furcsa szaghoz vezethet.

Rúzs és szájfény
A szájfények és a rúzsok egy vagy akár három évig is bírhatják, ez sokban függ az összetételtől is, hisz a zsírosabb termékek gyorsabban megromlanak, avasodnak. Ha tovább meg szeretnénk őrizni a szájra használt kozmetikumok minőségét, akkor érdemes egy rúzsecset segítségével felvinni ezeket a termékeket.

Ecset
Az ecsetekről sem szabad megfeledkeznünk, ezeknek akkor ér véget a használhatóságuk, ha szőrük elkezd hullani. Nagyon fontos, hogy rendszeresen megtisztítsuk a sminkelés alapkellékeit!

Olvasd el a sminkecsetek tisztításáról szóló cikkünket is!

Oldalak