Radioaktív öveket vontak ki a forgalomból

Egy háttérellenőrzés során kiderült, hogy az Asos radioaktív öveket forgalmaz. A veszélyes anyagból készült fémszegecsekkel kivert kiegészítőket még nem sikerült visszaszerezni.

Veszélyes divat

A fémszegecsekkel kivert öveket azt követően hívták vissza világszerte, hogy az egyikről egy amerikai határellenőrzéskor kimutatták: rákkeltő anyagot, Cobalt-60 szintetikus radioaktív izotópot tartalmaz. Az esetről jelentés készült, amelynek nyomán az Asos 14 országból 49 eladott darabot próbált visszaszerezni. Az azonban nem derült ki, hogy eddig hányat küldtek vissza a cégnek.

Vajon ki a gyártó?

Az Asos - amelynek vásárlói között Michelle Obama amerikai first lady is szerepel - azt állítja, hogy a radioaktív öveket egy indiai beszállítójától kapta.

Ám a brit lap által megtekintett dokumentumok szerint az Asos által eladott radioaktív öv leírása nem illik a cég által megnevezett indiai vállalat által gyártott termékek egyikére sem. A brit lap megjegyezte, hogy az Asos számos beszállítóval dolgozik.

Előfordul az ilyesmi

Az Asos hangsúlyozta, hogy egyéb termékeinél nem fordult elő radioaktív szennyezettség.
Az esetről készült jelentés szerint Indiában és a Távol-Keleten széles körben elterjedt a hulladékfémek feldolgozása hazai és külföldi piacra. A feldolgozás során viszont előfordul, hogy véletlenül radioaktív-szennyezett fém is keveredik a hulladék közé, így az ötvözet maga is radioaktívvá válik.

Forrás: MTI

Fotók: whatstrend.com, honestlywtf.com

Oldalak