Fashion&Beauty

A körmös tanácsai - ezeket tudnod kell, mielőtt nekiállsz otthon manikűrözni

Szakértőnk, Markó Fanni ezúttal az otthoni körmözés témáját járja körbe, elárulja, hogyan fogjunk bele a DIY technikába, ha a kialakult helyzetre való tekintettel semmiképp nem tudunk szakemberhez fordulni. Cikkünkből az is kiderül, milyen tipikus hibákat kell kerülnünk, melyek többet árthatnak, mint használnak az ápolás, újraépítés, géllakkozás során.

Markó Fanni - műkörmös szakértő

Már gyerekkoromban tudtam, hogy a körmözéssel szeretnék foglalkozni. A keresztanyám a mai napig körmösként dolgozik, neki köszönhetem a szakmám szeretetét. Emlékszem, ott ültem mindig nála, és így, autodidakta módon tanultam meg tőle a körömkészítés fortélyait. Az alapképzés után eljártam különféle tanfolyamokra, hogy bővítsem a tudásom. Mindenkinek megvan a kedvenc területe a szakmában, nekem ez a géllakkozás és a porcelánnal való munka. Még többet itt olvashatsz rólam!

Otthoni körmözés

Sajnos a jelenlegi helyzet megköveteli, hogy lemondjunk az olyan szépségápolással kapcsolatos szolgáltatásokról is, mint például a körmösünkkel való találkozás. Ebből kifolyólag kénytelen vagyunk magunknak megoldani a dolgot, hiszen ki tudja, mikor tudunk legközelebb időpontot foglalni. A következőkben műkörmös szakértőnk, Markó Fanni segítségével felvázoljuk, hogyan fogjunk bele a DIY építésbe, lakkozásba, eltávolításba, illetve melyek azok a tipikus hibák, amikkel inkább ártunk, mintsem használnánk.

Eltávolítás

Mindenki, aki körmöshöz jár, biztosan hallotta már, hogy az otthoni "sufnituning" körmözés mennyire veszélyes lehet. Körmösként én sem vagyok ennek híve, de ha már nagyon muszáj és a jelen helyzet ezt indokolja, akkor szakember instruálását követve próbáljuk meg helyesen csinálni. Akinek műkörme van tudja, hogy három-négyhetente elengedhetetlen a találkozás körmösünkkel, sőt ha géllakkoztatunk, akkor a kéthetenkénti frissítés sem kizárt.

A Covid-19 vírus miatti korlátozások alatt megváltoztak a vendégek igényei. Van, aki amellett döntött, hogy nem szedeti le az anyagokat a körméről. Prioritást élveznek a lehető legrövidebb változatú körömformák és ezeket kérik a nők a fertőzés megelőzése miatt. Inkább semleges, nude színű lakkozást preferálnak, mondván, annál nem látszik annyira a lenövés, mint egy élénk szín esetén.

Különböző verziók leszedése

Legegyszerűbb dolga a házi leszedésnél annak van, aki UV-fényre kötő shellac-kal szépítteti körmeit. Otthoni leszedésnél egyszerű, acetonos vattát teszünk körmeinkre, majd azokat egyesével becsomagoljuk alufóliába. Ily módon dunsztba tesszük ujjainkat, hogy az oldóanyag ne párologjon el, hanem a lakkot távolítsa el mielőbb. Eltávolítását követően a körömfelület reszelésére nincs szükség, elég egy óvatos formázás és kész.

A géllakk eltávolítása ennél már egy fokkal komolyabb mutatvány, ugyanis tartósságát, keménységét tekintve ez már erősebb típus, mint a shellac. Acetonnal ezt nem lehet eltávolítani, csak körömcsiszolóval, annak (érthető) hiánya esetén körömreszelővel. Nagyon kell figyelni rá, hogy csak a lakkréteget távolítsuk el és ne károsítsuk a köröm felületét. Ha sikerült, akkor a reszelő okozta barázdákat puha, direkt az ilyen jellegű finomításokra kialakított úgynevezett bufferral tudjuk eltüntetni, simává téve a köröm felszínét.

Az épített zselés és porcelán műkörmök esetén is hasonló a helyzet, leoldani nem tudjuk ezeket, csak lereszelni, de az sem egyszerű feladat, hiszen nagyon erős anyagból készülnek. Annak érdekében, hogy biztosan megóvjuk körmünk épségét, semmiképp se feszegessük fel a műkörmöt még akkor sem, ha úgy látjuk, a széleknél "levegőt kapott".

A reszelésnél is jobb, ha csak körmünk hosszán alakítunk, illetve magát a színt távolítjuk el, az épített műkörömrészt ne bántsuk. Ily módon biztosan nem reszelünk lyukat a körömünbe (bizony, ilyen is előfordulhat), ellenben körmünk rendezettebb formájában várja majd az újbóli találkozást a szakemberrel.

Újrakészítés

Nekem, mint szakembernek a véleményem, hogy az otthoni körömkészítést csak nagyon alapos indokkal kezdjük el, hiszen több bajt csinálhatunk, mint jót, ezáltal nehezítjük a szakember utólagos munkáját. Akkor is mindenképpen válasszunk olyan kezdő készletet, amihez leírás társul. Javaslom a vásárlásnál élvezzenek előnyt az ismert, bevált márkák. A neten sok rossz minőségű anyag terjed, ezekben én nem bíznék. Körmös csoportokban vezető szakemberek mutatják meg a technikai részét az otthoni újrakészítésnek, így ha lehetőség van ezen "tutorialok" alapján dolgozni, akkor mindenképp ezt javasolnám.

Géllakk

Először részelővel felbolyhosítjuk a köröm felületét, majd fertőtlenítjük a köröm felszínét. Következő lépés a tapadásbiztosító anyag felvitele, majd alapréteg következik a körömív megadásával. Utána következik két réteg szín, majd a fedőréteg, amit cleanserrel fixálunk.

Porcelán

Reszeléssel szintbe hozzuk a köröm és a porcelán réteg felületét. Következő lépésként ugyanúgy fertőtlenítjük a köröm felszínét, mint minden más anyag előtt. A porcelán köröm készítése nyilván nem otthoni művelet, így a géllakkozást ajánlom az előbbiekben felsorolt műveletek után.

Hallottál már a porcelán körömről, netán ismered is, de még nem merted kipróbálni? Műkörmös szakértőnk, Markó Fanni most részletesen bemutatja neked ezt a szuper technikát.

Fotó, leadfotó: 123rf

Oldalak

Fashion&Beauty
Sztárok
A 2022-es Dancing with the Stars ezúttal is egy hatalmas, fergeteges hangulatú élő show-al zárult, ahol a nézők óriási meglepetéseknek lehettek szemtanúi, az est végén pedig az is kiderült, melyik...
Fashion&Beauty
Rengeteg olyan kombináció van, ami felvéve tökéletesen kiegészíti egymást. Ilyen a következőkben bemutatott ing-baseball sapka párosítás is, amivel tele van jelenleg minden közösségi oldal.
Sztárok
Katalin hercegné már túl van a negyedik X-en, emellett három gyermeket is a világra hozott, de továbbra is kirobbanó formában van, így nem meglepő, hogy sokan kíváncsiak arra, vajon mivel éri ezt el.