Ennyit változott a magyar divat az elmúlt 100 évben - videó

Ez a videó tökéletesen bemutatja, honnan indult a hazai divat, és hova jutott egy évszázad leforgása alatt.

100 év magyar divatja

Ma már nagyon büszkék lehetünk a hazai divatra, hiszen a magyar tervezők sikert sikerre halmoznak, elismertek a legnépszerűbb világmárkák között és minden szezonban káprázatos kollekciókkal nyűgözik le a közönséget. Ahogy a külföldi, nemzetközi trendek, úgy az itthoni stílusok is átalakultak az évtizedek során. Cikkünkben most Baranyi Dóra (Fashion Meets Museum) videója segítségével bemutatjuk, hogyan változott és fejlődött a magyar divat az 1910-es évektől egészen napjainkig, illetve melyek azok a darabok, amik még máig hódítanak a trendek között.

A 10-es évektől napjainkig

A magyar divat igazán az 1920-as évek elején kezdett átalakulni. 1919-re a nők választójoggal rendelkeztek, egy fokkal már szabadabban fejezték ki önmagukat az öltözködést illetően. Akkoriban a luxus-, illetve estélyi trendek Franciaországból indultak és persze Magyarországon is végigsöpörtek. Aztán a 40-es években jött Karády Katalin, aki az amerikai "vamp" nő stílusában tündökölt a filmvásznon - természetesen mindenki szeretett volna rá hasonlítani.

Az 1960-as években - amikor már túlvoltunk az 56-os forradalmon is - megint eljött egy fordulópont a magyar divatéletben. Az iparág neve egybeforrt Rotschild Klára nevével (a népszerű ruhaszalon tulajdonosa), 1963-ban megnyílt a Divatcsarnok. A 70-es esztendőkben már kezdett kibontakozni az a szemlélet, miszerint a nők példaképeivé a modellek váltak. Akkoriban olyan nevek hódítottak, mint Sütő Enikő, Pataki Ági vagy Kristyán Judit.

A 80-as évek nagy áttörése a farmer megjelenése volt - legalábbis ekkorra vált elérhetővé a tömegek számára. A 90-es évek végétől az internet segítségével gyakorlatilag bárki nyomon követhette az aktuális trendeket mind külföldi, mind hazai viszonylatban. 2007 után egyre több fast fashion üzlet nyílt, melynek köszönhetően a választék színesedett, szélesedett, az igények pedig ezzel párhuzamosan rohamosan megnövekedtek/megerősödtek a különleges stílusok iránt.

Mi a hangsúlyos ma?

Ma már gyakorlatilag azt viselünk, amit akarunk. A divat nagyon szabaddá vált az évek során, valóban az önkifejezés egyik legfontosabb eszköze lett. A fast fashion még mindig hódít Magyarországon, de egyre nagyobb a kereslet a minőségi, márkás és dizájner darabok iránt is. Persze fejlődni mindig van hova - az utóbbi időben például egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a környezetbarát ruhák, anyagok, így a divatipar is beszállt a fenntarthatósági versenybe.

Fotó, leadfotó: Fortepan

Oldalak