Amit a hajhullásról tudni kell - okai, megelőzése, kezelése

A hajhullás egy kellemetlen tünet, amellyel a nők (és persze férfiak egyaránt) nagy százalékban küzdenek. Számos oka lehet a kialakulásának, ezeket taglaljuk a következőkben, valamint a megelőzéséről és kezeléséről is szót ejtünk.

Hajhullás

A hajhullásnak különféle okai lehetnek, akár egy szélsőséges diéta, vitaminhiány, gyógyszeres kezelés és annak mellékhatásai, stressz, betegség, egészségi állapot is befolyásolhatja a kialakulását. A bolygó lakosságának közel egyharmada szenved a tünetektől, ennek az aránynak pedig nagy része nő. Ahogy a legtöbb dologra, erre sincs 100 százalékos garancia, hogy teljesen megszüntethető, azonban kontrollálhatjuk például megfelelő táplálkozással, szépségápolási módszerekkel, az ásványi anyagok pótlásával és egyéb hasznos trükkel. A következőkben ezekről lesz szó bővebben.

I. Frizura és festés

1. Korábban írtunk már a hajszárítás helyes módszeréről, abban a cikkünkben pedig megemlítettük azt is, hogy miért káros a túlzott hőkezelés, beleértve a szárítást is. Jobb, ha alacsonyabb fokozaton végezzük ezt a projektet, mert a rendszeres forró levegő (pláne, ha még vasaljuk is) elgyengíti a hajszálakat, amik hulláshoz vezethetnek egy idő után. A maximum helyett a legkisebbre állítsuk az eszközt, így is óvhatjuk tincseinket a károsodástól.

2. A hajhullást a különféle vegyszeres, kémiai kezelések - így a festés, illetve tartós egyenesítés - is okozhatják, hiszen hosszútávon ezek is roncsolják a szálak szerkezetét. Épp ezért, a bőrgyógyászok és szakemberek nem javasolják a gyengébb hajjal rendelkezőknek például a többszöri szőkítést, fehérítést, illetve a festést is csak hathetente tanácsos végeztetni.

3. A festés mellett a különféle frizurák is okozhatnak hajhullást, például ha túl szoros a copfunk. Ettől nem csak a fejünk fájdul meg, de a hajhagymák egy idő után elgyengülnek és ez a szálak elvesztéséhez vezet. Ha rendszeresen - vagy akár minden nap - összefogjuk a hajunkat, akkor ügyeljünk arra, hogy laza legyen vagy olyan gumit használjunk, ami kíméletes.

II. Hajápoló termékek

1. A megfelelő sampon kiválasztása fontos a hajhullás megelőzésében. Ha a típusunknak megfelelő terméket használunk, akkor nem csak a textúrán javíthatunk, de meg is erősíthetjük a szerkezetét.

2. Nem csak a sampon, de a hajkefe helyes kiválasztása is lényeges, vannak ugyanis kevésbé jó minőségű darabok, melyek roncsolják a szálakat. Az sem mindegy, hogyan fésülködsz, erről is írtunk már korábban egy hosszabb cikkben. Érdemes például szintetikus hajkefét választani, ezek ugyanis kevesebb statikus kisülést okoznak fésülködés közben, így a vastagszálú, nehezebben kezelhető haj is simább lesz a segítségükkel, és a csomók kiküszöbölésére szintén megfelelő. Alulról kezdeni a fésülködést furcsának tűnhet, de többet használ, mint a fordított verzió. Ha a hajvégeknél indítunk, akkor könnyebben kiűzhetjük a csomókat, és megelőzhetjük, hogy kitépjük a hajhagymákat a túlzott erőlködéssel (ami ha a hajtőnél kezdenénk és felülről lefelé haladnánk, könnyen megesik). Érdemes a hajunkat három egyenlő részre osztani vertikálisan (függőlegesen), és mindegyik szekción egyesével végigmenni.

3. Fejbőr masszázs: serkenti a vérkeringést, ami fokozza a tápanyagáramlást a szálakba, így egészségesebbek lesznek, és megelőzhetjük rendszerességével a hajhullást.

Cikkünk folytatódik...

Fotó: 123rf

Oldalak

  • 1
  • 2