Az "öszvér" magassarkú a legnagyobb trend - csinos és kényelmes is

Biztosan te is találkoztál már a "mules" típusú cipőkkel az üzletekben - ez a fazon a nyár kedvenc trendje lesz.

"Mules", azaz "öszvér" magassarkú

Az öszvér (angolul mule) egy olyan stílusú cipő, amelynek nincs hátulja, így a sarkat szabadon hagyja. Története egészen az ókori Rómáig nyúlik vissza, bár igazán népszerűvé csak a 16. században vált Európában. Kezdetben hálószobás papucsok voltak, és nem viselték őket a nyilvánosság előtt. Mára ez a fazon magassarkúknál hódít, előnye pedig, hogy nem csupán csinos, de kényelmes is egyben. Számos színben kapható, így biztosan te is megtalálod a kedvenc darabod.

Története

A mule etimológiája az ókori Rómából származik. Akkoriban a "mulleus calceus" kifejezést használták a cipő leírására, amelyet római szenátorok és később magasabb bírói tisztséget betöltők viseltek. A 16. századi Európában és Franciaországban a latin "öszvér" megnevezést mind a sarokrész nélküli cipőkre, mind a papucsokra ráhúzták. Ezek kezdetben olyan lábbelik voltak, amelyeket bent hordtak, és nem a nyilvánosság előtt. Ennek megfelelően a mule-okat pongyolában viselték, és jellemzően a kényelem jegyében illeszkedtek a laza ruhákhoz. A korai típusnak nem voltak megkülönböztethető tulajdonságai. A 17. század végén fordulópont következett be a cipő történetében, amikor Comtesse d’Olonne, a kor egyik szépségideálja 1694-ben puha, vörös mule-t viselt a templomban, merészen leskelődve gazdagon díszített szoknyája alól - ez utat nyitott a stílusnak.

Míg az öszvéreket a 15. századtól napjainkig viselik, népszerűségük nem mindig volt töretlen. Az 1700-as évek elején férfiak és nők számára egyaránt jellemző beltéri cipő volt. Az 1720-as évektől a század végéig a mule-ok voltak a legnépszerűbb benti papucsok. Az 1790-es évek végétől létező divatlemezek ilyen cipőt viselő nőket írnak le, de a korabeli alsószoknyák hosszúsága miatt nem voltak láthatók.

Az 1800-as évek elejére az öszvérek kimentek a divatból, majd a század közepén ismét népszerűvé váltak. Az 1860-as években a prostituáltak mule-okat viseltek a bordélyokban, míg mások kerülték a viselésüket. A 20. században ismét divatba jöttek, amikor magukévá tették a trendeket. Különösen népszerűek voltak az 1990-es évek végén, mivel az elit tervezők sorra beépítették őket a kollekcióikba. Manapság hódítanak, és a nyár egyik sláger darabja lesz az öszvér fazon.

Válogatás - mules

A mule lehet zárt az elején - ebben az esetben általában hegyes orrú a magassarkú -, de lehet nyitott is, akár egy papucs vagy egy szandál. Nyáron mindkét változat tarol majd, előbbi elegánsabb, utóbbi még komfortosabb.

A termékeket minden esetben az üzleti megnevezés szerint tüntetjük fel.

HIGH-HEEL SHOES WITH POINTED TOE AND CHAIN (Zara, 9 995 forint)
Kattints a további képekért!

Leadfotó: ZARA

Oldalak