Tippek a makacs hajfesték eltávolítására - hét módszert hoztunk

Előfordul, hogy elérkezik az a pillanat, amikor már nem vagy rajongója a jelenlegi hajszínednek, és szeretnéd eltávolítani, visszatérni az eredetihez, vagy csak simán egy másikra váltani. Összeállítottunk egy listát különféle módszerekből, amelyek segítségével megszabadulhatsz a nem kívánatos árnyalattól - vagy legalább halványíthatod. Érdemes a legkevésbé roncsoló verzióval indítani, átgondolni a hatását mindegyiknek, és kiválasztani a hajtípusod számára megfelelő technikát.

Hajfesték eltávolítása

Fehérítés ("bleach")

Amikor nem tetszik a hajszíned, csábító lehet rögtön ezért a technikáért nyúlni, hiszen valószínűleg ez az egyik legerősebb módszer a makacs árnyalatok (például fekete) eltávolítására, ugyanakkor nem ez a legkíméletesebb. Ezt inkább akkor javasolt elvégezni, ha előtte már kipróbáltál mást is, mert a bleach roncsolhatja a hajad, így alapjáraton célszerű kerülni, ha van más megoldás a problémára. Ez jó, ha a legutolsó, amit fontolóra veszel. Azt is jó, ha észben tartjuk, hogy ez a technika egy friss festésnél nem várt eredményeket hozhat. Például, ha sötétkékre festetted a hajad, de világosabbat szeretnél és kifehéríted, akkor inkább kapsz egy élénk pinket, mintsem a kívánt árnyalatot. Ez több színnel is megtörténhet, mert a bleach gyorsabban kiszedi a hideg tónusokat, mint a meleg színeket, így a legjobb opció, ha első körben a lehető legjobban próbáljuk kimosni az adott árnyalatot és kíméletesebb módszerekkel kísérletezünk.

Összefoglalva

 • használat: makacs árnyalat esetében akkor, ha más módszerek nem működnek
 • roncsolási szint: közepestől a magasig (ez függ a hajad állapotától is)
 • hatása: nagyon hatásos, ha a természetes hajat szeretnénk világosítani, de az ideiglenes árnyalatokkal vigyázni kell

C-vitaminos kezelés

Ez egy otthon elvégezhető módszer, amihez két összetevő szükséges. A C-vitamin savas jellege miatt egy-két árnyalattal tudja kivilágosítani a festett hajat. Nincs hatással a természetes színre, de száríthatja a hajat, és az érzékeny bőrűek számára irritációt okozhat, ezt érdemes észben tartani. A keverék elkészítéséhez 1x1,000 mg C-vitamin tablettát vagy 1 gramm C-vitamin port és az átlagosnál (mosásnál használt) nagyobb mennyiségű sampont kell vegyíteni. Ha összekevertük, utána azonnal fel kell tenni a hajra, és nem árt, ha egy régi törölköző is kéznél van a projektnél. Ügyeljünk, hogy az anyagból mindenhova jusson, tegyünk rá egy műanyag fürdősapkát (ezzel is megelőzve, hogy a szembe kerüljön), majd 5-10 percig hagyjuk hatni. Öblítsük le a szokásos módon, majd jöhet a balzsamozás.

Összefoglalva

 • használat: festett hajra, ha csak árnyalatokat szeretnénk világosítani
 • roncsolási szint: alacsony (száríthatja a hajat, de ezt egyéb hidratáló készítményekkel - balzsam, pakolás - tudjuk ellensúlyozni)
 • hatása: függ a színtől is, de általában 1-2 árnyalatot világosít

Korpásodás elleni sampon

Egyszerűnek tűnik, de a korpásodás elleni sampon mágnesként működik a nem kívánatos árnyalatok eltávolításánál. Csodákra persze nem képes (koromfeketéből sosem fog platinát varázsolni), de ha például még mindig van parányi maradék az előző festékből, amit szeretnél eltüntetni, akkor pár mosással megszabadulhatsz tőle, legalábbis jelentősen kivilágosítja. Ha növelni akarod a hatást, akkor adhatsz a samponhoz 1:1 arányban szódabikarbónát, ez egy természetes "fehérítő", amit a termékkel keverve szintén alkalmazhatsz bleach gyanánt. Hagyd a hajon hatni pár percig, majd öblítsd le. Utána használj balzsamot, mert a por száríthatja a fejbőrt.

Összefoglalva

 • használat: eltávolítja a nem kívánt árnyalatot, maradék festéket
 • roncsolási szint: semmi (a balzsam utána azonban kötelező)
 • hatása: észrevehetően halványít, főként a világos színeknél működik jól, de a sötét haj világosítását is felgyorsítja

Fürdősó

A fürdősók olyan oldható ásványi anyagok keverékei, melyeket a vízhez adva szintén használhatunk a hajszín világosítására, eltávolítására. Hagyjuk ázni benne a hajunkat, ameddig csak lehet, és közben gyönyörködjünk a távozó árnyalatban, ami megfesti a vizet.

Összefoglalva

 • használat: halványítja a hajfestéket és segít az eltávolításában
 • roncsolási szint: elenyésző
 • hatása: jó alapot ad a nem kívánatos szín eltávolításának, 1-2 árnyalattal halványít (hasonlóan működik, mint a szódabikarbóna)

Színeltávolító

A színeltávolítóknak két kategóriáját különböztetjük meg: a tényleges eltávolítókat és a "csökkentőket". Előbbiek a bleach-hez nagyon hasonlóan működnek, utóbbiak pedig egy fokkal kíméletesebben segítenek a festéktől való megszabadulásban, ráadásul minimálisan roncsolják a haj szerkezetét. Csak a mesterséges színezéket távolítják el, a természetes hajszínre nem jelentenek veszélyt. A használatuk márkától függően eltérő lehet, de általában 2-3 alkalommal tudod felvinni őket. A szálakba jutva összezsugorítja a festékmolekulákat, így könnyebben ki lehet őket mosni. Fontos, hogy kövessük a termékeken feltüntetett instrukciókat, hogy biztonságosan alkalmazhassuk a módszert. Ha az áll rajtuk, hogy 20 percig hagyjuk fent, akkor tegyük azt.

Összefoglalva

 • használat: az adott hajszín kíméletesebb eltávolítása érdekében
 • roncsolási szint: alacsonytól a közepesig (attól is függ, milyen fajtát használunk)
 • hatása: nagyon hatásos, de kevésbé működőképes természetellenes (pink vagy kék) árnyalatok esetében (ezeket akár más színűvé is alakíthatja, például a zöldből sárga lesz)

Úszás

Ha nem annyira sürgős a festék eltávolítása, de szeretnél fakítani, halványítani a jelenlegi hajszíneden, akkor a klóros medencében való úszás tökéletes a célra. A tengeri pancsolás a só miatt szintén segíthet, de valószínűleg uszodába gyakrabban van lehetőségünk ellátogatni, mint külföldre. Egy-kettőre nem mutat a módszer jelentős változást, de ha rendszeresen veted be, akkor érzékelheted majd a különbséget. (Megjegyzés, hogy úszás után érdemes samponnal hajat mosni, mert a klór is száríthatja és roncsolhatja a szerkezetét. Egy idő után például a szőke szürkéssé válhat, ami már a hamvas fázison jóval túl van.)

Összefoglalva

 • használat: a hajszín fakítására
 • roncsolási szint: elhanyagolható
 • hatása: érzékelhető változást mutathat a festett hajon, de szintén kevésbé hatásos a különleges (élénk, nem mindennapi - kék, zöld, pink, lila) árnyalatokon

Szőkítés

Egy régi szabály szerint "egyik szín nem írja felül a másikat", de azért egy keményebb szőkítéssel megszabadulhatsz a maradék festéktől, változtathatsz a tónusán, sőt, bővítheted az eltávolítási módszerek repertoárját is. Ezt is - a fehérítéshez hasonlóan - inkább már csak akkor ajánlják, ha előzőleg próbáltál más, gyengédebb technikákat, de szeretnéd tökéletesen elűzni a nem kívánatos színt. (Apróbetűs rész: a nagyon sötét hajra nem tanácsos bevetni, a világosabb árnyalatok jobban viselik a módszert.)

Összefoglalva

 • használat: maradék festék eltávolítására és tónusváltoztatás gyanánt a világos hajon
 • roncsolási szint: alacsonytól a közepesig (függ a haj állapotától)
 • hatása: hatásos világosbarna vagy szőke hajon, de a sötétebb verzióknak nem ajánlott (a projekt előtt mindig érdemes kikérni szakember véleményét, nehogy többet ártsunk vele, mint használjunk)
Leadfotó: 123rf

Oldalak