Gyászol a divatvilág: elhunyt a világhírű tervező

Az olasz Nino Cerruti igazi divatmogul volt, aki forradalmasította a divat világát. 91 éves korában érte a halál.

Meghalt Nino Cerruti olasz divattervező

Kilencvenegy éves korában elhunyt Nino Cerruti világhírű olasz divattervező és üzletember – írja a BBC hírportálja. Sajtóhírek szerint a divatmogul egy piemonti kórházban halt meg, ahová csípőműtétre vonult be.

Cerruti az ötvenes években lett ismert a divatszakmában, 1967-ben nyitotta meg első üzletét Párizsban, a nyolcvanas években pedig már olyan hollywoodi sztároknak tervezett ruhákat, mint Jack Nicholson, Michael Douglas, Sharon Stone és Julia Roberts.

Cerruti forradalmasította a férfidivatot, mellette pedig nők számára is tervezett ruhákat, de a többi között parfümöket és kiegészítőket is forgalmazott, valamint a Ferrari Forma-1-es csapatának is tervezett ruhákat.

A Glamour nekrológjában kiemelte, Cerruti képes volt ötvözni az autentikus jegyeket a merész, új stílussal. Megszabadította a férfiakat a merev öltönyöktől, és olyan ruhadarabokat álmodott meg, melyek ugyanolyan elegánsak voltak, de az anyagválasztásnak köszönhetően a kényelmi szempontokat is kielégítették. „Azt akartam, hogy a férfiak szabadabbak legyenek eleganciájukban és elegánsabbak a szabadságukban” – foglalta össze Cerruti, amikor arról kérdezték, mi volt a célja a hétköznapibb, mégis stílusos ruhadarabokkal.

Cerruti 2000-ben eladta a cég 51 százalékát egy befektetői csoportnak, 2001-ben pedig távozott az üzletből. Élete későbbi szakaszában inkább a textiliparban volt aktív, de a divatvilágtól sem távolodott el, mindig az első sorból nézte korábbi márkája divatbemutatóit.

Leadfotó: Raphael GAILLARDE/Gamma-Rapho via Getty Images

Oldalak