Fashion&Beauty

Betiltották az állatkísérleteket

Hétfőtől tilos az Európai Unióban olyan kozmetikumokat gyártani és kereskedelmi forgalomba hozni, melyeket állatokon teszteltek. Sokan örülnek az új szabályozásnak, míg mások előre rettegnek.

10 év munkája
Habár a szabályozás egyértelműen tiltja az állatkísérletek elvégzését, sokan mégis félnek attól, hogy a jelenlegi határozat csak tovább ront a helyzeten. A mostani szigorítás egy közel 10 éves folyamat eredménye, hisz az Európai Parlament még 2003-ban adta ki az első határozatát a témához szorosan kapcsolódva.

Sok lépés
Az első lépések meghozatalakor, 2004-ben csak a késztermékek tesztelését tiltották be az unióban, majd az egyes alkotóelemekkel folytatott kutatásokat is beszüntették. 2009-ben egy újabb szabály került bevezetésre, mely az állatkísérletekkel vizsgált termékek forgalomba hozatalát próbálta megakadályozni, ám mindig vannak kiskapuk; a mellékhatás tesztként is ismert kutatások, melyek nem csak 1 összetevőt, hanem több anyag kombinációját is vizsgálják toxikológiai szempontból, még nem lettek betiltva. Az emberi egészségre gyakorolt, összetettebb hatásokkal kapcsolatban a forgalmazási tilalom bevezetésének időpontját azonban 2013. március 11-ig tolták ki.

A hatalom ereje
A legtöbb állatkísérlet során a termékek hosszútávú hatását és az esetleg okozott károkat figyelték meg, például, hogy az egyes szerek hogyan hatnak a termékenységre vagy okoznak-e irritációt. Az állatvédők és a kozmetikai iparban dolgozók egy része még mindig úgy véli, hogy a jelenlegi határozatokkal sem érnek el érdemi változást, hisz az alkotórészek biztonságát továbbra is ezzel a módszerrel fogják ellenőrizni, sőt ezután sem mer majd senki szembeszállni a multikkal, hisz ki vállalna fel egy ekkora botrányt, hogy leleplezze az óriási és befolyásos cégeket.

Hazánkban jelenleg hatalmas a káosz, hisz a boltok polcain lévő termékeken nincs egyértelműen jelölve, hogy volt-e közük állatkísérletekhez, sőt az eladók sem tudnak sokat a termékekről. Ha tudatosan akarunk vásárolni, de nem találjuk a „Not tested on animals” feliratot vagy a kör alakú jelzést nyulakkal, akkor érdemes a kozmetikai termékek oldalát átböngészni, illetve az állatvédők fekete listáit is alaposan szemügyre venni. Hazánkban például az Állatkísérlet mentes termékek oldala adhat hasznos információkat, sőt itt meg is találhatjuk az állatbarát termékek listáját.

Oldalak

Fashion&Beauty
Lifestyle
Három tisztán magyar hátterű piaci szereplőről van szó, mely újabban rendhagyó innovációval kísérletezget.
Sztárok
Kevesen tudják, de III. Károly brit király több szálon is kötődik Magyarországhoz, egy alkalommal pedig rendhagyó videóüzenetet is küldött nekünk, melyen az anyanyelvünkön szólt hozzánk.
Lifestyle
Mindannyian találkoztunk már a hűtőből áradó kellemetlen szaggal, ami egy igazi rémálom lehet a mindennapokban. Erre is van megoldás!