Amiről nőként nem merünk beszélni - a kóros izzadás

Közeleg a nyár, a meleg és a napsütés, ilyenkor már alig várja mindenki, hogy a téli ruhatárát nyári, lenge holmikra cserélje. A meleg beköszöntével sokan küzdenek a fokozott izzadás problémájával, ám nőként erről nehezebb beszélni. A G1 Intézet bőrgyógyász szakorvosa, Dr. Holló Péter ad részletesebb tájékoztatást a témában.

Fokozott izzadás

A fokozott izzadás panasza elsőként és leggyakrabban a hónaljaknál jelentkezik. Mennyire zavaró, ha egy társasági eseményen, vagy akár egy üzleti megbeszélésen láthatóan átázik valakinek az inge!? Nem is beszélve arról, ha valakinek a tenyere izzad a melegben, és emiatt nem szeretne kezet fogni senkivel.

Az izzadás mértéke nagymértékben függ a környezeti tényezőktől és az egyén adottságaitól, egyeseknél ez normális környezeti viszonyok között is kóros mértéket érhet el. A felnőtt lakosság mintegy 3%-a szenved ettől a problémától. Mindkét nemben előfordul, férfiaknál azonban gyakoribb.

A kóros izzadás kezelésének legjobb módszere a tartós izzadásgátlás a verejtékmirigyek beidegzésének bénításával. Gyakorlatilag bárkinél elvégezhető, és mellékhatása sincsen. A beavatkozás során bőrbe adott injekciókkal juttatjuk be a hatóanyagot a kívánt helyre. Hónalji izzadás megszűntetése mintegy 10-15 ponton beadott injekciót jelent. Tenyéri, talpi izzadás is hatékonyan szűntethető meg ezzel a módszerrel. Az injekciók hatása néhány nap alatt kialakul és kb 5-6 hónapig tart, ezt követően megismételhető - fogalmaz a G1 Intézet bőrgyógyász szakorvosa, Dr. Holló Péter.

Tehát a legcélszerűbb az izzadásgátlást nyár előtt elvégezni, így a meleg hónapokban végig kitart a hatás. Annak, aki tényleg szenvedett ettől a problémától, megváltást jelent a kezelés: magabiztosságuk helyreáll, nincsenek a zavaró izzadtságfoltok többé a ruhán, ingen, a legnagyobb melegben sem!

Fotó, leadfotó: 123rf

Oldalak