Egészség

A WHO kongatja a vészharangot: 26 országból jelentettek egy koronavírusnál sokkal pusztítóbb járványt, nő a halálos áldozatok száma is

Különösen a háború sújtotta és a szegényebb országokban emelkedik a kolerás megbetegedések száma. A WHO szerint már 26 országból jelentették, hogy kitört a kolera járvány.

Órák alatt halállal végződhet a betegség

A kolera elsősorban a fertőzött étel vagy víz elfogyasztásával terjed, legfőbb tünete a súlyos hasmenés. A Házipatika szerint a fertőzöttek nagy része enyhe tünetekkel bír vagy tünetmentes, de szakszerű kezelés nélkül pár óra alatt halálos kimenetelű lehet.

Philippe Barboza, a WHO koleracsoportjának vezetője arra hívta fel a figyelmet pénteki genfi sajtótájékoztatón, hogy az évek óta csökkenő megbetegedések és egy kis fellélegzés után az elmúlt években ismét világszerte nőtt a kolerajárványok száma.

Megnehezíti a helyzetet, hogy jelenleg csupán pár millió adag kolera vakcina áll rendelkezésre 2022 végéig. Barboza úgy gondolja, hogy ez nem lesz elég arra, hogy megelőzzük vagy kordában tartsuk a kitörő járványokat. Szintén nehezítő körülmény, hogy a különböző országok különböző adatgyűjtési rendszerei miatt a megbetegedések pontos adatairól, számairól nincs pontos becslés.

Forrás: ATV/Házipatika Fotó: 123rf

Oldalak

Egészség
Sztárok
Jean Harlowból sugárzott a szexualitás, korának egyik legnagyobb ikonja volt, akit nők ezrei utánoztak – halála előtti napokban azonban a színésznőn egy furcsa, egészen kiábrándító tünetet...
Sztárok
Kim Basinger csak árnyéka egykori önmagának, hiszen valóságos plasztikrém vált 69 éves korára az anno imádott és csodált szőke bombázóból.