4 vérteszt, amit meg kell csináltatnod, ha elmúltál 50

Fiatalkorban is célszerű rendszeresen kivizsgáltatni magad, 50 felett azonban már kötelező az állandó ellenőrzés, hogy minél tovább egészséges maradhass. Összeszedtük, melyik a 4 legfontosabb vérteszt, amit 50 után évente legalább egyszer el kell végeztetned. Olvass tovább!

1. Vércukorszint

Ha túlsúlyos vagy, esetleg magas a vérnyomásod vagy volt olyan a felmenőid között, aki cukorbetegséggel küzdött, akkor mindenképpen vizsgáltasd meg a vércukorszintedet. A tesztet általában 40 és 70 év között javasolják a szakemberek, így 50 után akkor is szánd rá magad, ha nincsenek zavaró tüneteid: a diabétesz kialakulásának esélye nő az életkor előrehaladtával. A teszt eredményei alapján az orvos meg tudja állapítani a vérben lévő glükóz (szőlőcukor) szintjét, és felismeri a diabéteszt. Az, hogy milyen gyakran kell megnézetned, az egyéni rizikófaktoroktól függ - általában elég évente egyszer-kétszer megismételni.

2. Lipid profil

A Lipid profil olyan laboratóriumi vizsgálatok csoportja, amelyekkel a szervezet zsírháztartását, illetve annak egyes komponenseit lehet vizsgálni. Ezzel a teszttel fel lehet mérni a szív-érrendszeri betegségek kialakulásának (szívroham, vérrög, stroke) kockázatát, de meg lehet vizsgálni az összkoleszterin, a HDL koleszterin, az LDL-koleszterin és a trigliceridek szintjét.

50 év felett szinte kötelező elvégeztetni, hiszen ahogy idősödsz, úgy lesz egyre nagyobb az esélyed a szív-és érrendszeri betegségek kialakulására. Ha tudod, hogy magas a koleszterinszinted, a vérnyomásod, esetleg szívbeteg vagy, akkor egy évben egyszer teszteld magad, ha azonban egyikkel sincs bajod, nem kell minden évben a lipid profillal foglalkoznod.

Fotó: egginfo.co.uk

Oldalak

  • 1
  • 2