Egészség

Erre érdemes figyelni: 5 hétköznapi dolog, mely hatással van a vércukorszintre

Számos olyan tényező létezik az eddig már jól ismertek mellett, melyek hatással vannak a vércukorszintünk - különösen a cukorbetegek vércukorszintjének - alakulására, ezek közül ismertet dr. Takács Hajnalka dietetikus ötöt.

Dr. Takács Hajnalka dietetikus

Táplálkozással kapcsolatos problémák megoldásában, illetve a megfelelő testsúly elérésében segítek pácienseimnek. A személyes tanácsadás kiterjed az egészségesektől egészen a műtét utáni rehabilitáción levőkig. dr. takács hajnalka dietetikus
Személyre szabott étrend kialakításával támogatom azokat, akiknek kialakult betegség – például cukorbetegség, inzulinrezisztencia, pajzsmirigy alulműködés stb. – miatt van szükségük életmódváltásra, táplálkozási szokásaik megváltoztatására.
A tényeken alapuló orvostudományban (Evidence-Based Medicine) hiszek - pácienseimnek átadott információim minden esetben a szakma álláspontját és a bizonyítékokkal alátámasztott kutatási eredményeket tükrözik.
Amennyiben személyre szabott tanácsra van szükséged, keress bátran az alábbi Facebook oldalon: www.facebook.com/dietetikusod. További tartalmakért látogass el Instagram oldalamra: www.instagram.com/dietetikushajni.

Kevés alvás

Ha nem tudunk feltöltődni éjszaka, kimerültek vagyunk a másnapi teljesítményünkre, anyagcserénkre, hormonális szabályozásunkra igen csak negatív hatással lesz. Az, hogy kinek mennyi pihenésre van szükség, egyénfüggő. (A párom 6 óra alvással is vígan elvan, sőt. Én, főleg a mostani stresszesebb időszakomban, használhatatlan vagyok 6 óra alvás után, legalább 8 órát igénylek. )

Ha fáradtan ébredünk, rosszabb lesz az inzulinérzékenységünk, a kortizol nevű stresszhormonunk megnövekszik, ami vércukorszintemelkedést okoz. (Sokan erre még több koffeinnel reagálnak, és ahogy a táplálkozásról szóló posztomban olvashattátok, ezzel még negatívabb hatást érnek el). A kevés alvás növeli az étvágyat, aktiválja a jutalmazó központunkat és fokozza a testsúlygyarapodás rizikóját.

Stressz és betegség

Stressz esetén (a betegség is stresszt jelent a szervezetnek) olyan hormonális változás (hormonok felszabadulása) történik, melynek eredményeképpen romlik az inzulinérzékenység és magasabb lehet a vércukorszint. Sőt a kortizol emelkedésével (stresszhormonunk) egyébként is nő a vércukorszint.

Sokan szokták kérdezni, hogy a stressz hatással van-e a vércukorszintre. Amikor azt mondom, hogy igen, mindig hozzáteszem, hogy ha minden más faktor az életmódunkban optimális az egészségünk szempontjából, önmagában a stressz nem okozhat tartósan magas vércukorszintet. Ezt azért szoktam kiemelni, mert sokan ezáltal seprik le magukról a felelősséget és sorolják hátrébb a táplálkozás és mozgás fontosságát, hiszen óriási a stressz az életükben. Nem vitatom, hogy negatívan befolyásolja a vércukorszintet, de a többi életmódbeli faktorral tehetünk ellene.

Lapozz!

Oldalak

Egészség