Vaj helyett ghi? Egészségesebb alternatíva lehet a különleges indiai variáció

A vaj az egyik legrégebb óta ismert tejtermék, azonban sokan egyenesen rettegnek tőle, hiszen tömény koleszterin. A tudósok szerint viszont a sejtek falának felépítéséhez szükségünk van rá. Ha ennek ellenére sem szívesen fogyasztod, akkor van egy alternatíva, ami bár hazánkban annyira nem ismert, mégis kiváló helyettesítő lehet, ez pedig nem más, mint a: ghi.

Az indiai vaj

A ghi (ghee) már nagyon régóta az indiai tradícionális konyha egyik alapanyaga, amely az utóbbi időben meglehetősen népszerűvé vált. Sokan a vaj, illetve a margarin alternatívájaként használják, hiszen úgy vélik, hogy kevesebb egészségügyi kockázatot rejt magában.

Mi a ghi?

A ghi tradicionális indiai élelmiszer, amely a házi vízibivaly vagy tehén tejéből köpült vajból készül. A ghi készítésére azért volt szükség, mert a helyi klímában a vaj hamar megromlott, nem volt megoldható a hűtve tárolása. A köpülés során minden romlandó alapanyagot eltávolítanak belőle, valamint a tejfehérje és a cukor kiválik, a fehérje fehér réteget képezve lesüllyed, a megolvadt vaj tetején pedig hab jelenik meg. Sütésre, főzésre kiválóan alkalmas, valamint az ájurvédikus masszázsban és a különböző pancsakarma-terápiákban is szerepet kap. A vaj hevítésével laktózmentes zsiradékot kapunk, így laktózérzékenyek is fogyaszthatják.

Lapozz a cikk folytatásáért!

Lapozz a cikk folytatásáért!

Fotó: 123RF.com

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!