Te is napi több órát csinálod? Növeli a rák és az elhízás kockázatát

Egy káros szokás, ami akár az életünkbe is kerülhet.

Az ülés az új dohányzás

Egyre elterjedtebb az a nézet, hogy napjainkban a mozgásszegény életmód, a sok ülés lett az „új dohányzás”. A legfrissebb adatok szerint az európai munkavállalók átlagosan napi 7 órát töltenek a számítógép előtt, ráadásul 94 %-uk mindezt mozgás nélkül teszi. A mozgásszegény életmódot folytató ember napirendje egyébként kb. így néz ki:

  • 3 óra ülés otthon (tévézés, olvasás)
  • 8 óra alvás
  • 7,5 óra ülés az irodában
  • 3 óra állás és helyváltoztató mozgás
  • 1 óra evéssel eltöltött ülés
  • 1,5 óra otthoni számítógép előtti ülés

Ezt teszi napi 10 vagy annál több óra ülés

Jól látszik, hogy az átlagember napi 10 órát simán üléssel tölt el, és ez - mint minden más rossz szokás - súlyos következményekkel járhat. 29 %-kal megnöveli a korai halálozás, 40 %-kal pedig a szív- és érrendszeri betegségek, valamint egyes daganatos betegségek esélyét. A metabolikus szindróma (egymással összefüggő cukorbetegség, magas vérnyomás és elhízás) kockázatát 48 %-ra, az elhízásét pedig 50 %-ra emeli.

A legnagyobb veszélyben nyilván az irodai dolgozók vannak, akiknek „munkaköri kötelességük” az ülés. A fent felsorolt betegségek mellett szinte azonnal észrevehető testi tüneteket is észlelhetnek.

Hátfájás

Ülő munkavégzés során a gyakran helytelen testhelyzet miatt vérkeringési zavarok, általános fáradtság és hátfájás okozta rossz közérzet alakul ki.

Csuklófájdalom

Az órákon át tartó billentyűzeten vagy laptopon gépelés fájdalmat és kellemetlenséget okozhat a csuklóban.

Nyaki fájdalom

A fejünk megdöntése, illetve folyamatos fel-le mozgatása annak érdekében, hogy lássuk a számítógépünk vagy laptopunk képernyőjét, nyak-és hátfájdalmakhoz vezethet.

Mit tehetsz, hogy az ülőmunka ne tegye tönkre a szervezetedet? Lapozz, adunk pár tippet!

Fotó: Rodale Wellness

Oldalak

Szólj hozzá Te is!