"Fricska a ráknak" - Mindkét mellét eltávolíttatta a népszerű magyar blogger

Komoly döntést hozott.

Fricska a ráknak

"Három gyerekkel nem tehetem meg azt a luxust, hogy ne kövessek el mindent a betegség kialakulásának kockázatcsökkentéséért. 60-80% esélyem van mellrákra, 30-40% petefészekrákra. Első lépésben így tegnap átestem kétoldali profilaktikus masztektómián" - írja megrendítő, Fricska a ráknak címet viselő posztjában Túróczi Réka hobbifutó és triatlonista, a 45 ezres követőtáborral rendelkezdő irunmom Instagram oldal létrehozója.

A post shared by Reka Turoczi (@irunmom) on

A 39 éves Réka édesanyja BRCA 2 pozitív volt (a BRCA mutációk - BRCA 1 és BRCA 2 gének - nagy szerepet játszanak az örökletes emlőrák kialakulásában), 43 évesen diagnosztizáltak nála mellrákot, majd 60 évesen petefészekrákot. 67 éves volt, amikor elhunyt, és mivel Réka is örökölte a nőgyógyászati rákokért felelős génmutációt, úgy határozott, megelőzi a betegség kialakulását, és kétoldali masztektómiának, melleltávolító műtétnek veti alá magát.

Bátor döntés

A masztektómia rendkívül komoly döntés, meghozása elképesztő, emberfeletti bátorságra vall. Maga az eljárás testileg és mentálisan is megterheli az embert - Réka azonban nagyon pozitívan viszonyul ehhez az új és nehéz helyzethez. "Az egyik legjobb döntés volt életemben...de no para, 4-6 hét múlva újra pályán leszek, kicsit kislányosabban, de teljes nőként" - írta posztjában, amely 18 órája került ki, de már több mint 3000 lájk van rajta.

A post shared by Reka Turoczi (@irunmom) on

Lapozz, a cikk folytatódik a következő oldalon!

Fotók: Instagram/irunmom

Oldalak

Szólj hozzá Te is!