Valóra vált a tűfóbiások álma - Új technológia hódít már hazánkban is

Magyarországon elsőként kezelnek ortopédiai betegségeket tűmentes módszerrel. Úgy tűnik, az új technológiával még hatékonyabbak is a gyógyszerek.

Tűfóbia

A népesség 15 százaléka tűfóbiás és világszerte 2-3,5 millió tűszúrásos baleset történik, amely miatt sok esetben súlyos, fertőző betegségekkel kerülnek közvetlen kapcsolatba az egészségügyi dolgozók. Ezekre a helyzetekre is megoldást jelent az az új, tűmentes technológia, amely a Föld egyes vidékein már bevett módszer, Indiában például a koronavírus elleni vakcinát is ezzel az eljárással adják be. Magyarországon elsőként ortopédiai panaszok esetében vetik be ezt a technikát. Nagy előnye, hogy egyes betegségek esetében, tűmentesen beadva hatékonyabb lesz a gyógyszer a szervezetbe juttatva.

egészség, tű, injekció, oltás, tűfóbia, szúrás, fájdalom, fájdalommentes

Már az ötvenes években fejlesztettek olyan tű nélküli gyógyszeradagoló eszközt, amellyel fájdalommentesen lehetett beadni egy-egy hatóanyagot. Az elmúlt években azonban tovább fejlődött a tűmentes technológia és az úgynevezett jet injektorok, vagyis sugárbefecskendezők ma már egyes betegségek esetében egyeduralkodók az egészségügyben a világ egyes pontjain. Mindez a statisztikák ismeretében érthető: a világ népességének 10-15 százaléka tűfóbiás, a páciensek 30-40 százalékának volt már kellemetlen élménye a tűszúrással kapcsolatban, sokan el is ájulnak egy-egy ilyen alkalommal, de az igazán megdöbbentő adat az egészségügyi dolgozókat érő balesetek száma. Évente, becslések szerint 2-3,5 millió tűszúrásos foglalkozási baleset történik az egészségügyi dolgozók körében, és így több mint 20 féle, vérből származó, fertőző betegséggel kerülnek közvetlen kapcsolatba, mint például a HIV, a Hepatitis B, a Hepatitis C vírus fertőzések.

A tű-fecskendő rendszerek általános használata ráadásul rendkívül nagy mennyiségű veszélyes hulladékot jelent, amely tárolása, illetve kezelése újabb terhet ró a társadalomra és környezetre. A jet injektorok – sugárbefecskendezők – egy összenyomott rugót használva nagy nyomással juttatják be a szervezetbe a folyékony gyógyszert. A nagy sebességű mechanikai erő segítségével a bőrön és az izmokon keresztül fejti ki a készítmény a hatását.

Lapozz, cikkünk a következő oldalon folytatódik!

Leadfotó: 123rf.com, Fotó: Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő

Oldalak

  • 1
  • 2