Figyelmeztetnek a kutatók: az omikron "lopakodó" alváltozata sokkal fertőzőbb

Aggasztó hír érkezett az omikronnál is több mutációt tartalmazó variánsról. A "lopakodó" változat a koronavírus kimutatására szolgáló RT-PCR tesztet is kijátszhatja.

Másfélszer fertőzőbb lehet

Az omikron koronavírus variáns Dániában uralkodó BA.2 alváltozata 1,5-szer fertőzőbb lehet, mint a világon jelenleg 98 százalékos elterjedtségű BA.1 nevű omikron változat – adta hírül a Portfolio, hivatalos dán forrásokra hivatkozva. „Nincs bizonyíték arra, hogy a BA.2-es változat súlyosabb betegséget okoz, de biztosan fertőzőbb” – mondta Magnus Heunicke dán egészségügyi miniszter egy szerdai sajtótájékoztatón.

Ugyanakkor a BA.2 omikron alvariáns okozta betegséggel ugyanakkora a kórházba kerülés kockázata, mint a világon domináns BA.1 okozta betegséggel. „Vannak arra utaló jelek, hogy fertőzőbb, különösen a nem oltottak körében, de hatékonyabban megfertőzheti azokat is, akik be vannak oltva. Ez azt jelentheti, hogy a járvány csúcspontja Dániában a korábbi előrejelzéseknél későbbre tolódik februárban” – mondta Tyra Grove Krause, a dán járványügyi hatóság igazgatója a tájékoztatón.

A BA.2 egyik figyelemre méltó jellemzője, hogy hiányzik belőle egy olyan genetikai jellemző, amelyet a tudósok korábban az omikron esetek azonosítására használtak. Ezért lehet, hogy egyes PCR-tesztek nem mutatják ki a "lopakodó" variáns néven is ismert változat jelenlétét.

A BA2-t először Kínában mutatták ki néhány hete, és az általános vélekedés szerint Indiából ered. A BA.1-es jelzésű omikron variáns jelenleg az összes megbetegedés 98%-át teszi ki világszerte, de Dániában kiszorította a több mutációt tartalmazó BA.2 változat, amely január második hetében vált dominánssá. BA.2-es omikron alvariáns megbetegedéseket regisztráltak korábban már Nagy-Britanniában, Svédországban és Norvégiában is, de sokkal kisebb arányban van jelen ezekben az országokban, mint Dániában.

Kiderült, miért terjed jobban és gyorsabban az omikron, mint a korábbi variánsok. Sokkal erősebb „túlélő-ösztönnel” bír, mint elődei.

Fotó és leadfotó: 123rf

Oldalak