8 fontos tény a vagináról, amit az összes nőnek illene tudnia

Minden nőnek ismernie kell a saját testét, így a vaginája felépítésével, működésével is célszerű tisztában lennie. Íme, 8 kulcsfontosságú tény, amit a gyengébbik nem jó, ha tud!

A hüvely és vagina

Sokan nem tudják, hogy a hüvely és a vagina ugyanaz, utóbbi az előbbi latin neve. Hosszúsága 6-8-10 cm (ez egyénenként változik), és tulajdonképpen egy nyálkahártyával bélelt, simaizomzattal körülvett, rugalmas csőről van szó.

Olyan, akár egy pohár bor

A vagina pH-értéke megegyezik egy pohár bor pH-értékével. Előbbinek a normális szint 3,8 és 4,5 között mozog, míg utóbbinak 3,0 és 4,0 között, ha fehér, illetve 3,3, és 3,6 között, ha vörös. A vagina pH-értékét a hüvelyben lévő baktériumok mennyisége és összetétele határozza meg - ha egyensúlyuk felborul, vagyis a pH-érték kibillen a normálisból, akkor fertőzések, gyulladások alakulhatnak ki.

Nem egy végtelen alagútról van szó

A hüvely hosszúsága, mint ahogy fentebb már említettük, 6-8-10 cm körül van, tehát nem egy végtelen alagútként kell elképzelni, ahol bármi elveszhet vagy ottragadhat. A vagina a méhnyakkal folytatódik, ami elég nyitott ahhoz, hogy a spermiumok átjussanak rajta, más azonban erre már nem képes.

Lapozz a folytatásért!

Fotó: dailymail.co.uk

Oldalak

Ez a tartalom olyan elemeket is tartalmazhat, amelyek a hatályos jogszabályok kategóriái szerint kiskorúakra károsak lehetnek. Ha azt szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!
A javasolt szűrőprogram ide kattintva elérhető.