Szuperélelmiszerek, melyeket érdemes fogyasztani
A superfood, vagy más néven szuperételként emlegetett élelmiszerek kiemelkedően magas vitamin és ásványianyag tartalommal rendelkeznek. Rendkívül kedvező élettani hatásaik mellett betegségmegelőző illetve gyógyító hatásukról sem szabad megfeledkezni, ezért érdemes minél több ilyen étellel színesíteni az étrendünket. Lássuk a legnépszerűbbeket!
Az acai bogyó
Az Észak-Brazíliában őshonos Acai (ejtsd: ászáj vagy ászái) bogyó vagy Acai gyümölcs kinézetre leginkább a fekete szőlőhöz hasonlít, de nála lényegesen magasabb, tízszeres antioxidáns mennyiséget tartalmaz. Vitamintartalmát tekintve a kékáfonyát is megelőzi, ezért a világ egyik legegészségesebb gyümölcseként tartják számon. Polifenol tartalma segít megelőzni a szervezetben zajló káros oxidatív folyamatokat.
A spirulina alga
A tenger gyógyító erejét magában rejtő növény magas fehérjetartalma mellett sokféle vitamint és nyomelemet tartalmaz, ezért nem meglepő, hogy a NASA is előszeretettel alkalmazza az űrutazások alkalmával. Az erősen zöld színét adó klorofillnak köszönhetően erősíti az immunrendszert, csökkenti a koleszterin- és LDL szintet, valamint a vércukorszint stabilizálásában is nagy szerepet játszik.
A quinoa (perui rizs)
Az inkák szent ételeként is ismert növény az egyik legtáplálóbb gabonaféle. A szervezet számára szükséges összes esszenciális aminosavat tartalmazza. Magas rosttartalmának köszönhetően lassan lebomló szénhidrát, lúgosító és méregtelenítő hatású, ezért fogyókúrázók és sportolók számára kifejezetten ajánlott. Gluténmentes, ezért lisztérzékenyek is bátran fogyaszthatják.