Ez az egészségesnek hitt mag titokban veseköveket okozhat: alattomosan teheti tönkre létfontosságú szervünket

Sokan fogyasztják nap mint nap ezeket az apró magvakat, ám nem biztos, hogy olyan egészségesek, mint azt eddig hittük, legalábbis ami a vesénkre gyakorolt hatását illeti.
Rejtett veszély
A vesekövek kialakulása egyre több embert érint világszerte, és sokan nem is sejtik, hogy bizonyos ételek nagyban hozzájárulhatnak a probléma megjelenéséhez. Ezek az apró, de rendkívül fájdalmas lerakódások a vesékben akkor alakulnak ki, amikor bizonyos ásványi anyagok és sók túlzott mennyiségben vannak jelen a szervezetben, és kikristályosodnak. A leggyakoribb vesekőtípus a kalcium-oxalát kő, amelynek egyik fő kiváltója az étrend magas oxaláttartalma. Bár sokan úgy gondolják, hogy a vesekövek főként a túlzott só- és fehérjebevitelhez köthetők, valójában egyes egészségesnek hitt ételek is veszélyesek lehetnek ebből a szempontból. Az egyik ilyen alattomos összetevő egy közkedvelt mag, amelyet sokan rendszeresen fogyasztanak anélkül, hogy tudnák, milyen kockázatot hordozhat. Galériánkból megtudhatod, pontosan miről is van szó!
Leadfotó: 123rf