Sokakat érint, mégis tabuként kezeljük – Mindent a székrekedésről

Úgy gondoljuk, illetlenség a székrekedésről nyilvánosan beszélni, tanácsot kérni, orvoshoz fordulni pedig túl időigényes. Ezért aztán órákat töltünk azzal, hogy az interneten megtaláljuk a megfelelő megoldást a problémánkra, pedig a székrekedés nem szégyen, és a tévhitekkel ellentétben sok esetben nem tehetünk róla. A téma aktualitását egy hazánkban frissen elvégzett kutatás adja, melyből többet megtudhatunk a problémáról.

Van megoldás

Ma Magyarországon a székrekedés szinte népbetegségnek számít, amely a 16 év feletti lakosság 34%-a számára okoz problémát. Különösen a nők érintettek, a betegek mintegy 70%-a közülük kerül ki. A szakértők szerint a helytelen táplálkozás mellett számos ok állhat a székrekedés hátterében. Ezeken, akármennyire egészségtudatosan is élünk, illetve bármilyen házi praktikát vagy természetes gyógymódot is vetünk be, nem tudunk segíteni. Szerencsére ma már számos modern készítmény létezik, amelyek megfelelő alkalmazásával mindenki kíméletes és hatékony megoldást találhat a székrekedés problémájára.

Mikor beszélhetünk székrekedésről?

Általában a székletürítés gyakorisága mindenkinél eltérő lehet, de orvosi értelemben akkor beszélünk szorulásról, ha hetente 3 alkalomnál ritkábban van spontán széklet. Szeretünk azonban nem tudomást venni erről a problémáról, amíg csak lehet. A tavaly 500 nő körében végzett hazai reprezentatív kutatás eredményei alapján a megkérdezettek fele 3-4 napot vár a kezelés megkezdése előtt, elviselve a nyomasztó tüneteket, minden 14. ember pedig több mint egy hetet. Amennyiben a székrekedéses állapot folyamatosan fennáll, vagy a kezelést követően hamarosan újra visszatér, krónikus székrekedés állapítható meg, amely kapcsán mindenképpen forduljunk kezelőorvosunkhoz, aki segít kiválasztani a megfelelő terápiát.

Mik lehetnek a háttérben megbújó okok?

„Sokan hajlamosak saját magukat hibáztatni: össze-vissza eszem, állandóan rohanok, a héten megint nem jutottam el tornázni, ma sem ittam eleget – hangzanak az önvádak, melyek azonban csak részben igazak és sajnos sok esetben nem segítenek megoldani a problémát, mi több a folyamatos önmarcangolással pszichésen tovább súlyosbíthatjuk saját helyzetünket. Ez persze nem jelenti azt, hogy az egészséges életmód – rostban gazdag táplálkozás, sok folyadék, rendszeres mozgás – nem fontos az egészséges emésztéshez” – mondta el Dr. Piczkó Katalin pszichiáter. „Sokan kínosnak érzik a témát, így nem mernek segítséget kérni, amely szintén fokozza a szorongást és negatív hatással van az anyagcserére.”

Az életmódon és a lelki tényezőkön túl azonban az életkor is hatással van az emésztésre, hiszen az évek előrehaladtával eleve lassul az emésztés, a vastagbél izmainak hatékonysága csökken. Sőt, a nőknél még a terhesség és a menopauza alatti hormonális változások is beleszólhatnak a folyamatba. Fontos tudni, hogy egyes betegségek – a pajzsmirigy-alulműködés, a cukorbetegség, illetve a Parkinson-kór – valamint bizonyos fájdalomcsillapítók, vérnyomáscsökkentők, savkötők, depresszió elleni gyógyszerek mellékhatása is lehet szorulás.

Fotó: askmen.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!