Számos betegség ellen véd - A savanyú káposzta

Tény, hogy a savanyú káposzta a tél legolcsóbb C-vitamin forrása, de nem csak emiatt érdemes fogyasztani. A benne található értékes vegyületek jótékonyan hatnak a bélrendszerre és gátolják a daganatos sejtek szaporodását.
A káposzta tartósítása ősidők óta tejsavas erjesztéssel történik, a levelekben tejsav termelődik, ez akadályozza meg a rothadást okozó mikroorganizmusok elszaporodását. A savanyítással történő tartósítás hatalmas előnye, hogy a növényben található C-vitamin, más vízben oldódó vitaminokkal együtt nem károsodik. A káposzta savanyításakor a zöldség szénhidráttartalma alakul át tejsavvá.
A bélrendszer barátja
A tartósítás során keletkező tejsavbaktériumok elsősorban a vastagbélben válnak hasznossá. A stressz, a helytelen táplálkozás és a hasmenéssel járó fertőzések és egyes gyógyszerek és antibiotikumok felborítják a bélflóra érzékeny egyensúlyát. A tejsavbaktériumok segítik a bélflóra gyors regenerálódását.
Növelhetjük a tejsav jótékony hatását, ha kevés sóval fogyasztjuk a savanyú káposztát, mert az szintén gátolja a káros mikroorganizmusok elszaporodását.
Étvágytalanság ellen is kiváló
A savanyú káposzta ajánlott azoknak is, akiknek nincsen étvágyuk, hiszen meghozza az étvágyat. Fontos szerepe van az egészséges bélműködés fenntartásában, ugyanis a levének enyhe hashajtó hatása van, ezáltal segít megelőzni a székrekedést.
A savanyú káposzta leve ezen kívül gyorsítja a gyomor- és nyombélfekély tüneteinek elmúlását és segít fenntartani egy egészséges gyomornyálkahártya egyensúlyát.
Harc a daganatok ellen
A káposzta olyan vegyületeket tartalmaz, amelyeknek betegségmegelőző és egészségvédő hatásuk van. A glükozinolát, a szulforafán és a flavonoidok csökkentik a mellrák kialakulásának kockázatát és arra ösztönzik a szervezetet, hogy harcoljon a ráksejtek szaporodása ellen.
Emellett ezek a vegyületek antioxidáns hatással bírnak, csökkentik a gyulladásokat és kedvezően hatnak az immunrendszerre.