Így készül a legfinomabb házi forralt bor: mindenki teljesen odáig lesz érte, ha ezt a receptet követed

Ki ne fogyasztana örömmel az adventi időszakban egy kis gőzölgő, ínycsiklandó forralt bort? Ráadásul most mutatunk egy kiváló receptet, amit gyerekjáték elkészíteni otthon, így ha nincs kedved, még a karácsonyi vásárba sem kell elmenned, ha igazán finomat szeretnél kortyolgatni!
Csak néhány titka van
Ahogy beköszönt a csípős, téli hideg, a baráti összejövetelek hangulata is átalakul: a jeges sörök, koktélok vagy fröccsök egyre ritkábban kerülnek elő, helyüket pedig lassan átveszi egy sokkal bensőségesebb, melengető ital. Ilyenkor mindig akad valaki, aki felveti a forralt bor ötletét – azt a fűszeres, illatos meleg csodát, amely advent táján szinte kötelező kelléke minden jó beszélgetésnek. Érdemes otthon készíteni, hiszen így te döntöd el, milyen alapanyagok kerülnek a lábasba, és garantált, hogy pontosan olyan lesz az íze, ahogyan szereted.
A jó forralt bor titka már a borválasztásnál kezdődik. Senki sem egy drága, díjnyertes Pinot Noir-t áldoz fel erre a célra, de az a hozzáállás is hibás, hogy majd a cukor és a fűszerek elrejtik egy gyenge minőségű bor hibáit – a rossz alapanyag pedig garantáltan másnap biztosan visszaköszön. A bor színe tulajdonképpen ízlés kérdése: készítheted rozéból, fehérből vagy vörösből is, de arra érdemes figyelni, hogy a világosabb borok melegítés közben gyakran opálossá válnak, ami kevésbé mutat szépen a pohárban, mint egy mélyvörös ital. Alapnak a félédes vagy félszáraz bor a legjobb, de egy markáns száraz vörös is remek kiindulási pont lehet.
Ami pedig a víz mennyiségét illeti: nemcsak a karácsonyi vásárok szokása a bor hígítása. Ha egy üveg – nagyjából 7 deci – bort mindenféle hozzáadott víz nélkül melegítesz fel, az ital túl erős és nehézkes lesz. Érdemes legalább 2 deci vizet hozzáönteni, de ha könnyedebb, lágyabb forralt bort szeretnél, akár 4–5 decivel is bátran dolgozhatsz. Az eredmény így sokkal harmonikusabb, selymesebb és élvezetesebb lesz – pontosan olyan, amilyet a borús téli napokon megérdemlünk. No, de lássuk is lépésről lépésre, mire lesz szükséged az elkészítéshez!





























