Súlyos szenvedélybetegség - Az evés rabságában

Ha a szenvedélybetegségekre gondolunk, rögtön a drog, alkohol és a cigaretta jut eszünkbe. Azonban szenvedélybetegségként tartják számon azt is, amikor valaki kényszerevő. De mit is jelent ez a betegség és mi az oka?

Magyarországon tíz emberből hat túlsúlyos. Nemcsak a felnőttek híznak el, hanem a gyerekek és a fiatalok is. Mindenki tudja, hogy ennek a helytelen táplálkozás és a kevés mozgás az oka. De mi van, ha az evés kényszerré válik, és nem tudunk uralkodni étkezési szokásainkon?

 

Kutatási eredmények
A Yale Egyetem kutatói a kábítószer és az evés közötti összefüggéseket vizsgálta. Rájöttek, hogy a leküzdhetetlen evésinger ugyanolyan idegrendszeri pályákon fut, mint a kábítószerfüggés. Ezért lehet, hogy valaki ugyanolyan szenvedélyesen kötődik kedvenc ételeihez, mint a drogfüggők a kokainhoz vagy az alkoholisták a szeszhez.

Az egyik legkorszerűbb, ideggyógyászatban használatos technikával, a mágneses rezonancia módszerével mérték bizonyos idegközpontok ingerületbe kerülését igen finom csemege, csokoládés tejpuding, illetve íztelen kontroll folyadék megpillantására, valamint ezek elfogyasztása közben.

A kutatók azt találták, hogy az ételimádati skála, valamint a finomság meglátása és megízlelése kiváltotta idegrendszeri aktivitás tökéletesen párhuzamos volt. Azok az idegrendszeri központok, amelyek az evéssel kapcsolatosak, már a finom édesség meglátására is fokozott ingerületbe kerültek.

Azok az idegrendszeri területek, amelyek a kábítószerfüggést is magyarázzák, a vágyott ennivaló hatására ugyancsak aktivizálódtak. Ezeknek a jutalomközpontoknak a működése a kábítószerhez hasonló módon és mértékben magyarázza a sokak számára leküzdhetetlen falánkságot.

 

Étel= boldogság?
Sokan az étellel kompenzálják a magánéleti vagy munkahelyi kudarcokat. A stressz, a rohanó életmód, a különböző dolgok miatt való aggódás mind-mind negatívan befolyásolhatja ennek a betegségnek a kialakulását. Ami olyan fokig mérgesedhet, hogy ha bármi rossz történik, az étel jelenti a kiutat a problémáinkból. Evés közben nem gondolunk másra, csak az evés élvezetére és mivel az ételek boldogsághormonokat szabadítanak fel, könnyen a rabjává válhatunk.

Azonban a túlzott ételfogyasztás előbb vagy utóbb elhízáshoz vezet, ami sok más betegséget is előidéz. Ilyen például a magas vérnyomás, a cukorbetegség kialakulása, gerinc és ízületi problémák, érelmeszesedés. Ezért nemcsak esztétikai probléma az elhízás, hanem komoly egészségügyi is.

 

Az első lépések
A betegség leküzdéséhez fontos, hogy felismerjük mi váltja ki a kényszerevést és vegyük át az irányítást felette. Ha valamilyen kudarc vagy stressz ér, ne az étellel akarjuk kompenzálni a problémákat, hanem menjünk el inkább futni vagy vezessük le valami mással a felgyülemlett stresszt. Ha mégis nassolni támad kedvünk, válasszunk egészséges, kalóriaszegény rágcsálnivalókat. Ha rászánjuk magunkat az életmódváltásra sokkal kiegyensúlyozottabb és boldogabb életet élhetünk, az étel rabságától távol!
 

Oldalak

Szólj hozzá Te is!