Biztonságos a kontaktlencse?

Sokan riasztónak találják a kontaktlencse használatát, pedig egyre több ember szorul látása korrigálására és vannak olyan élethelyzetek, amikor sokkal kényelmesebb kontaktlencsét viselni szemüveg helyett. Merjünk kísérletezni vele?


Láss tisztán!

A hétköznapokban az egyik legbosszantóbb dolog, ha nem látunk tökéletesen: autóvezetésnél például elengedhetetlen az optimális látás. De már az is roppant kellemetlen lehet, ha nem ismerünk fel valakit az utcán vagy nem a megfelelő jelzésű buszra szállunk fel.

A legrégebbi módszer a látás tökéletesítésére a szemüveg, de manapság a tudománynak köszönhetően új technikák közül válogathatunk: a lézeres szemműtét vagy a kontaktlencse. Ha nem merünk vállalkozni a műtétre, de elegünk van a szemüveg hátrányaiból, válasszuk a kontaktlencsét! Igaz, ennek is vannak hátulütői, de rengeteg előnnyel is jár.

Kontaktlencsével, szabadon
Ha volt már szemüveged, biztos tapasztaltad, hogy nem minden élethelyzetben a legpraktikusabb: sportolásnál vagy szórakozásnál gyakran érezhetjük úgy, hogy korlátoz minket. Sokakat az is zavar, hogy „keretben” látják a világot. Az esztétikai okokról nem is beszélve: vannak, akik egyszerűen úgy gondolják, nem áll jól nekik a szemüveg. Akiket valaha is zavart az okuláré megkönnyebbülten fordulnak a kontaktlencsék világa felé, és ha a lencsehordás szabályait betartják, nem kockáztatják szemük egészségét.

Így kezeld a kontaktlencséd!
Először is fontos, hogy a megfelelő típusú kontaktlencsét használd, ami leginkább illeszkedik szemed arányaihoz, ezért egy orvosi vizsgálat előzi meg a lencse felírását. Ma már a legtöbb esetben lágy típusú kontaktlencsét írnak fel az orvosok, így nem kell félnünk a riasztó kemény változatúaktól.

Ha már rutinos lencsehasználókká válunk, akkor is vannak bizonyos higiéniás szabályok, amelyeket be kell tartanunk ahhoz, hogy egészséges maradjon a szemünk: ilyen a megfelelő tisztítás és tárolás a speciális, steril folyadékokkal, hiszen a lencse nem tisztítható vízzel, mivel az nem nedvesíti újra a lencsénket és távolról sem steril. Fontos, hogy mindig tiszta kézzel nyúljuk a szemünkbe a kontaktlencse felhelyezésekor, illetve eltávolításakor.

A szemsmink elkészítésekor is érdemes odafigyelni pár dologra: mindig sminkelés előtt tegyük be a lencsénket, lehetőleg allergénmentes kozmetikumokat használjuk és kerüljük a szemünk kihúzását a szempillák és a szemgolyó közötti részen. Ezeknek a szabályoknak a betartásával a kontaktlencse használata teljesen biztonságos, még azoknak is, akik attól tartanak, hogy szemük nem jut elegendő oxigénhez, hiszen manapság már rendkívül magas oxigénáteresztő képességgel rendelkeznek a lencsék, de ettől függetlenül fontos, hogy ne hordjuk túl őket: ez típustól is függ, vannak olyanok, amelyek csak 12 óráig lehetnek a szemen, de vannak 24 órásak is. Illetve be kell tartanunk a kontaktlencse élettartamára vonatkozó szabályokat is: ha két hetes lencsét vásárolunk, csak két hétig használjuk!

 

Oldalak