Serkentő és baktériumölő - A fekete tea jótékony hatásai

A fekete tea az egyik legnépszerűbb teafajtáink közé tartozik. A legtöbben főleg élénkítő hatása miatt kedveljük a fekete teát, pedig számtalan más jótékony hatással is rendelkezik a szervezetünk számára.

A kávé mellett ez az egyik olyan ital, amit előszeretettel fogyasztunk, sőt az egészséges életmód hívői akár még a kávét is helyettesítik a fekete teával. Azonban nem csak koffeintartalma miatt érdemes nagy figyelmet fordítanunk rá.

A fekete teának a közhiedelemmel ellentétben nem csak élénkítő hatással rendelkezik, hanem a benne található csersavnak köszönhetően nyugtatólag is hat a szervezetünkre. Arra viszont érdemes figyelnünk, hogy hosszú távon a fekete teát ne éhgyomorra fogyasszuk, ugyanis a csersav gyomorpanaszokat is okozhat.

Antioxidánsok
Nem csak a zöld tea tartalmaz a szervezetünk számára fontos antioxidánsokat, hanem a fekete teában is találhatunk belőle. Így aki esetleg nem rajong a zöld teáért, helyettesítheti fekete teával is, ugyanis a benne található antioxidánsok ugyanolyan hatékonyan kötik meg a szervezetben található szabadgyököket, ebből adódóan a rákos sejtek kialakulását is megelőzhetjük, ha naponta fogyasztjuk a teát.

Baktériumölő hatás
A fekete teáról nem tudják sokan, de olyan anyagokat tartalmaz, amelyek megölik a szájban található baktériumokat. Ezzel megakadályozzák a kellemetlen lehelet kialakulását, ráadásul a fogszuvasodást is megakadályozza. Így fogyasztásával a fogaink egészségéért is sokat tehetünk.

Fekete tea és a stressz
Egyes kutatások szerint a fekete tea rendszeres fogyasztásával könnyebben átvészelhetjük a különböző stresszhelyzeteket is. Ezzel hosszútávon pedig sokat tehetünk a szív és érrendszeri betegségek kialakulása ellen is.

Nem utolsó sorban a fekete tea serkenti az agyunk oxigénellátását, így a fekete tea fogyasztása javíthatja a szellemi teljesítőképességet, ráadásul emellett a vérkeringést is serkenti, ami segíthet az alacsony vérnyomáson is. Ezen kívül pedig az anyagcsere folyamatokra is élénkítő hatással van.

Oldalak

Szólj hozzá Te is!