A rozmaring lehet a hosszú és egészséges élet titka - Egy kutatás szerint szinte konzerválja a testet a fűszer

A Salerno melletti apró, olasz falucskában, Acciaroliban hihetetlenül egészségesek az emberek: kb. 300-an már a 100. életévüket is betöltötték, ennek ellenére semmilyen komoly betegségtől nem szenvednek. Ez a csoda egy csapat kutató figyelmét is felkeltette, akik vizsgálni kezdték a miérteket: arra jutottak, hogy a rozmaringban gazdag mediterrán diéta, a friss levegő és a sok séta konzerválja az embereket.

Az éltető rozmaring

A rozmaring lehet a hosszú élet titka – állítják a Kaliforniai Egyetem San Diego-i Orvosi Centrumának, illetve a Római Egyetem kutatói, akik hosszú hónapokig tanulmányozták az Acciaroliban élő időseket. A szakemberek mindenképpen választ szerettek volna kapni arra a kérdésre, hogyan történhet meg az, hogy 300, 100 éven felüli ember olyan kiváló egészségi állapotnak örvend, hogy az Alzheimer-kór például messze elkerüli őket.

A kutatók tanulmányozták a falusiak étrendjét, életmódját, vérmintákat vettek tőlük, és kérdőíveket is kitöltettek velük. Alan Maisel professzor azt nyilatkozta: „Mi vagyunk az első csoport, akik engedélyt kaptak arra, hogy megvizsgálják ezt a kis olasz települést. A célunk az volt, hogy megnézzük, miért élnek ilyen sokáig ezek az emberek. Teljes genetikai analízist és életmódelemzést végeztünk, mindenfelé kutakodtunk, amerre lehetett.”

A szakemberek a kutatás végén megállapították, hogy a rozmaringban gazdag mediterrán diéta jelentős mértékben hozzájárul az emberek remek testi és lelki állapotához. A fűszer hatását erősíti a friss levegő, illetve a rengeteg séta – a lakók ugyanis a hegyek között, hosszú gyaloglással tudnak eljutni például a boltba vagy az iskolába.

A cikk folytatódik a második oldalon!

Fotó: dailymail.co.uk

Oldalak

  • 1
  • 2