Egészség

Rossz a leheleted? Súlyos problémát is jelezhet a kellemetlen szájszag, érdemes komolyan venni ezt a figyelmeztető jelet

A svájci Global Health Institute kutatói jelentős összefüggést állapítottak meg a rossz lehelet és egy betegség kialakulása között.

Ne vedd félvállról a problémát!

A kellemetlen lehelet legtöbbször a rossz szájhigiénia eredménye, de előfordulhat reflux, gyomorégés, baktériumok okozta gyulladás vagy épp daganatok miatt is. Legtöbbször azonban tényleg csak egy-egy rossz fog, esetleg a fogmosás hiánya áll a zavaró jelenség mögött, amivel nem csak saját, de mások életét is megkeseríthetjük, főleg hosszútávon. Svájci kutatók egy csoportja azonban nemrégiben felhívta az emberek figyelmét arra, hogy még egy oka lehet a rossz leheletnek, méghozzá egy igen súlyos: a szájszag ugyanis egy gyakran halállal végződő szívbetegség figyelmeztető jele is lehet. Galériánkban olvashatod a részleteket!

A kutatók megállapították, hogy a Fusobacterium nucleatum nevű gyakori, szájban előforduló baktérium jelenléte összefügghet az úgynevezett iszkémiás szívbetegség kialakulásával. Ahogyan a Házipatika is írja, ez a betegség a szívizom elégtelen vérellátásával kapcsolatos kórállapot, amely vezeti a hazai halálokok listáját.
Kattints a további képekért!

Nem csupán az alkohol az, ami károsíthatja szívünket és májunkat egyaránt – van még egy típusú ital, ami káros ketyegőnkre nézve.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Egészség
Sztárok
Gyurta Dániel öccse, Gyurta Gergely is elismert sportoló, világ- és Európa-bajnoki bronzérmes úszó.
Sztárok
A hétfői RTL Reggeli egyik témája a mesterséges intelligencia volt, amiről a műsorvezetők Tóth Szabival beszélgettek.
Fashion&Beauty
Már javában elstartolt az esküvői szezon, éppen emiatt érdemes felkészülni ezekre az eseményekre.