Jelentős felfedezést tett a rákkutatás területén egy 17 éves magyar fiú

Áttörést hozhat a rákkutatásban és emberéleteket menthet a magyar gimnazista felfedezése. Seitz Erik még csak 11. osztályos, de már a Semmelweis Egyetem kutatócsoportjával dolgozik.

A rákgyógyításban ért el áttörést a 17 éves fiú

Seitz Erik abban az értelemben tipikus 11. osztályos gimnazistának mondható, hogy ideje nagyrészét a laptopja előtt tölti, azonban a többséggel ellentétben ő nem éppen a tizenhétévesekre jellemző tevékenységeket végzi a számítógépén, hanem naponta akár 4-5 órát is szentel az idejéből arra, hogy a daganatos megbetegedéseket és azok gyógymódjait kutassa.

A Pannonhalmi Bencés Gimnázium tanulója jelenleg a rákos áttétek kialakulásának megelőzésén dolgozik. A Kisalföld.hu azt írja, biológiai folyamatokról számítógépes szimulációs kísérleteket futtat, és egy jelátviteli hálózatba építi be azokat. Nemrég arra jött rá, hogy elméletileg leállítható az áttétek képződése a daganatos megbetegedéseknél. „Egy új fehérjét találtam, ami egy lehetséges gyógyszercélpont. Fontos megjegyezni, hogy ez csak számítógép-alapú adat, úgyhogy még gyakorlatban is alátámasztásra szorul” – mondta el Erik az RTL Klub híradójának.

Kutatómunkájában három tudományág, a genomika, a számítástechnika és a matematika kap jelentős szerepet. Projektjének lényege, hogy a biológiai folyamatokról számítógépes szimulációs kísérleteket futtat, és egy jelátviteli hálózatba építi be azokat. Munkájának célja, hogy a rákos áttétekben jelentős szerepet játszó epiteliális-mezenchimális átmenet (EMT) jelátviteli hálózatáról minél szélesebb képet kapjanak, ezzel tárják fel a daganatos megbetegedések újabb kezelési lehetőségeit.

A gimnazista tavaly januárban került kapcsolatba a rákkutatással, amikor beválogatták a Nemzetközi Kémiai Torna magyar delegációjába. Ekkor kapott lehetőséget, hogy csatlakozzon Csermely Péter professzor, hálózatkutatással foglalkozó kutatócsoportjához a Semmelweis egyetemen. A magyar és külföldi professzorokból, orvostanhallgatókból álló kutatócsoportnak ő a legfiatalabb tagja.

Bár a munkához minden energiájára szüksége van, ha teheti, szakít időt a sportra és a zenére is. Családja nagyon büszke rá, ennek ellenére a szülei nem tartják „csodagyereknek”. Édesanyja a híradónak elmondta, Erik mindig is céltudatos volt: már hároméves kora óta – mióta beszélni tud –, arra készül, hogy orvos lesz, aki csak olyan esetekkel foglalkozik, amivel más nem. A gimnazista korábban elmondta, úgy gondolja, hogy ahhoz hogy jó orvos legyen, nem csak a tananyagot kell jól tudni, hanem a pályához szükséges emberi értékeknek is a birtokában kell lenni. Nagy álma, hogy még a pályaválasztás előtt valamelyik kórház kardiológiai osztályán eltölthessen néhány hetet, hogy kipróbálhassa magát klinikai környezetben is. Miután a kutatásba már nagyon elmélyült, és saját maga számára is sikerült bebizonyítania, hogy kutatóorvosként megállná a helyét, szeretné megtapasztalni azt is, hogy emberileg is alkalmas lenne-e az orvosi hivatásra.

Erik április elején mutatta be az eredményeket a kutatótársainak, és hamarosan egy innovációs versenyen is elindul a találmányával. A jövőben egy biotechnológiai cég megvizsgálja felfedezését, hogy érdemes-e tovább fejleszteni és valóban fel lehet-e használni a tumoros áttétek kezelésében. A laboratóriumi tesztelések azonban akár még évekig is elhúzódhatnak.

Te tisztában vagy azzal, hogy mi az, amit tilos csinálni az operáció előtti órákban és napokban? Bár az orvosok adnak egy általános felvilágosítást a műtéti beavatkozások előtt, mégis érdemes egy kicsit jobban beleásni magunkat a témába, hiszen számos apró dolog ártalmas lehet, amelyekre talán nem is gondolnánk. Íme!

Leadfotó: 123rf.com

Oldalak