Mennyire vagyok védett? Minden, amit az ellenanyagszintmérésről tudni kell

Mind az oltottak, mind a betegségen átesettek közül sokan szeretnék tudni, hogy kialakult-e a védettség a szervezetükben a COVID-19 ellen. Az antitest-gyorstesztek ennek kimutatására nem alkalmasak, ráadásul sokan keverik őket az antigén-gyorstesztekkel, nevük hasonlósága miatt.

Védett vagyok?

Miért nem lehet az ellenanyag-gyorsteszttel a koronavírus elleni védettséget megállapítani, és milyen, immunitást igazoló ellenanyagszintmérő vizsgálatok érhetők el Magyarországon?

A védőoltás felvétele vagy a COVID-19 betegség átvészelése után sokakban felmerül az a kérdés, hogy vajon védetté váltak-e a fertőzés ellen. Emiatt fokozatosan növekszik az ellenanyagokat kimutató tesztek iránti kereslet, ugyanakkor a védettség igazolása nem ilyen egyszerű. Az alábbiakban az Affidea Magyarország járóbeteg-szakellátás orvosigazgatója, Dr. Menyhárt Orsolya foglalja össze, hogy melyik ellenanyagvizsgálat és teszt mire jó, és milyen újabb eljárások megjelenésére számíthatunk a közeljövőben.

Az ellenanyag gyorsteszt nem a védettség kimutatására való

A laikusok nagyon sokszor keverik az antigén és antitest gyorstesztet nevük hasonlósága miatt, holott ez a két vizsgálati típus teljesen eltérő. Az antigénteszt a COVID-19 vírus egyik fehérjéjét mutatja ki, így igazolhatja a fertőzést (a vírus jelenlétét a szervezetben) a 2-5 naptól kezdve. Ebben az esetben az orr- és garatváladékot nem laborkörülmények között, hanem egy műanyag egyszerhasználatos tesztkazetta segítségével elemzik, így az eredmény már 15 perc múlva rendelkezésre áll. Az antitest (ellenanyag) gyorsteszt szintén egyszerhasználatos tesztkazetta segítségével működik, és a COVID-19 vírus fehérjéi ellen, a szervezet által termelt ellenanyagokat képes kimutatni egy vércseppből. A fertőzést követően ugyanis a szervezetben védekezőmolekulák, antitestek jelennek meg: a vírusfertőzés után 5-9 nappal a korai ellenanyag, az IgM, 12-14 nappal pedig a késői ellenanyag, az IgG. A védettség igazolása azonban ennél jóval bonyolultabb. „Mint ismeretes a fertőzés során a vírus az S proteinjével kapcsolódik az ACE2 receptorokhoz. A szervezet a vírus minden fehérjerésze ellen termel antitestet, ugyanakkor a védelemben leginkább azok a blokkoló antitestek vesznek részt, amelyek az S fehérje ellen termelődtek, és meg tudják akadályozni a vírus kötődését a receptorokhoz. Az ellenanyag gyorstesztek pedig nem adnak információt arról, hogy a vérben milyen mennyiségű úgynevezett blokkoló antitest termelődött, azaz kialakult-e a védettség, megfelelő-e az immunválasz. Tévhit, hogy az antitest gyorsteszttel kimutatható a védelem, ezeknek a szerepe inkább az, hogy egy lehetséges fertőzést kimutassanak és azt, hogy a betegség mely szakaszában járhat a beteg.” – emelte ki Dr. Menyhárt Orsolya.

Az ellenanyagszintmérés a tüskefehérje ellen termelt IgG mennyiségét méri

Az ellenanyagszintmérés vénás vérből történik laboratóriumi eljárással. Minden esetben az laborban elemzik a vért, és abból határozzák meg a COVID 19 vírus S tüskefehérjéje ellen termelt antitestek mennyiségét. Az ellenanyagszint 50 AU vagy 1U fölött megfelelő. „Ez azt jelenti, hogyha valakinél 50AU vagy 1U fölötti IgG ellenanyagszintet mérnek, akkor nagy valószínűséggel védettnek tekinthető.” – tette hozzá az Affidea Magyarország orvosigazgatója. „A laborok az S tüskefehérje ellen termelt antitestek szintjét mérik azoknál is, akik már átestek a fertőzésen és azoknál is, akiket már beoltottak. A jelenlegi egészségügyi gyakorlatban ez a legelterjedtebb és legkönnyebben mérhető ellenanyag-vizsgálat.”

Lapozz a cikk folytatásáért!

Fotó: 123RF.com

Oldalak

  • 1
  • 2