Rákellenes C-vitamin-bomba és csak 100 forint! Ezt a zöldséget nyáron is érdemes fogyasztanod

A keresztesvirágúak családjába tartozó karalábéhoz szerencsére szinte az év bármely szakában hozzájuthatunk. Érdemes is betáraznunk belőle, hiszen viszonylag olcsó, ráadásul számtalan pozitív egészségügyi hatása van a szervezetünkre. Eláruljuk, melyek ezek!

C-vitamin-bomba

A lila és halványzöld színű karalábé talán egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy kiváló C-vitamin-forrás, ezáltal antioxidáns hatással bír, semlegesíti a káros szabad gyököket és lassítja a sejtek öregedési folyamatait. A C-vitamin mellett rendkívül magas a káliumtartalma is, amely fontos szerepet játszik a szervezet folyadékháztartásának és a vérnyomásnak a szabályozásában. Gazdag továbbá élelmi rostokban is, ez pedig a vastagbél egészségéhez járul hozzá.

Fogyúkúrázóknak is kiváló

Fogyókúrázók is bátran ehetnek belőle, alacsony a kalóriatartalma és már egy kis adag elfogyasztása után jóllakottság érzésünk támad, ezáltal csökken a nassolás utáni vágyunk és a normál testsúlyunkat is könnyebben megtarthatjuk. Nyers formában érdemes fogyasztani, már egy adag (kb. 25 dkg) is fedezi a napi káliumszükséglet 20 százalékát, az élelmirost-igény 15 százalékát, a C-vitaminnak pedig közel 200 százalékát. Természetesen főzve is fogyaszthatjuk, de számoljunk azzal, hogy így jótékony tulajdonságai egy részét elveszíti.

Fotók: reddogfarm.net, mayihavethatrecipe.com

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!