Sokan nem tudják: valójában ezt jelenti a pulzus

Mindent megtudhatsz a pulzusról szakértőnk, Czanik Balázs capoeira aerobik edző, életmódtanácsadó segítségével.

Kamrai frekvencia

Megjelent Czanik Balázs első könyve!

Szeretnél egészségesen étkezni és rendszeresen sportolni, de nem tudod, hogyan kezdj hozzá? Czanik Balázs első könyve, a B-fit - Minden, ami mozgás hasznos tanácsokkal, gyakorlatokkal segít elérni a céljaidat. Részletekért kattints ide!

Pulzusszám alatt általában a kamrai frekvenciát értjük; ami a szív ritmikus összehúzódása által a vérerekbe pumpált vér lüktetése, pulzálása. Ahol a vérerek közvetlenül a bőr alatt húzódnak, ott tökéletesen kitapintható. Gyakran mérjük a csukló fölött vagy a nyaki verőérnél.

Felnőtt embernél a normális pulzus érték 60-100 ütés/perc (BPM). 60 ütés/perc alatt bradycardiáról beszélünk, mely előfordulhat egészséges idős embereknél, sportolóknál. Tachycardiának nevezzük, ha a mért pulzus érték 100 ütés/perc fölött van. Ez egészséges embereknél fizikai terhelésről, pszichés izgalomról árulkodhat.

A normális értéktől való eltérés, egyéb esetekben kóros állapotot feltételez – orvosi kezelést igényel. (A már említett BPM a percenkénti ütemet vagy ütésszámot jelenti.)

Lapozz a folytatásért!

Fotó: wallpapermania.eu

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!