A pezsgő jótékony egészségügyi hatásai, amikről eddig biztosan nem tudtál

A bor jótékony egészségügyi hatásait már bebizonyították a kutatók, néhány évvel ezelőtt pedig arra is fény derült, hogy napi két pohár pezsgő kifejezetten jó hatást gyakorol a szívre és a vérkeringésre.

Dr. Jeremy Spencer brit táplálkozástudományi szakember vezette az angliai Reading Egyetemen azt a kutatást, mely során a pezsgő egészségre gyakorolt jótékony hatásait vizsgálták. Az eredmények bebizonyították, hogy mértékletes fogyasztás esetén a pezsgő a vörösborhoz hasonlóan pozitívan befolyásolja a vérnyomást és a vérkeringést. Most pedig lássuk, hogy miért is!

Jót tesz a vérnyomásnak

A kutatók kimutatták, hogy a pezsgőben fellelhető polifenolok (ezek a szőlőben lévő másodlagos növényi anyagok) növelik a vér nitrogénoxid koncentrációját. A gáz halmazállapotú nitrogénoxid a megfelelő vérnyomás és vérkeringés működésében játszik kiemelkedő szerepet. A pezsgőből származó polifenoloknak köszönhetően a nitrogénoxid tovább van jelen a szervezetben (vagyis lassabban vonódik el), ezáltal pedig tovább erősíti az ereket.

A magasabb nitrogénoxid szintnek köszönhetően a vérrögök is kevesebb eséllyel alakulnak ki az erekben, arról nem is beszélve, hogy a magasabb vérnyomást is csökkenti. Ezek a jótékony egészségügyi hatások tehát a vörösborhoz hasonlóan a pezsgőre is jellemzőek, de fontos hangsúlyozni, hogy csakis mértékletes fogyasztás esetén csökkenti a pezsgő a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

További jótékony hatások

A pezsgő további egészségügyi előnyei közé tartozik, hogy nem csak a korábban már említett polifenolokban, hanem ásványi anyagokban (magnézium, kálium, cink) is gazdag. Mérsékelt fogyasztása segíthet a stroke, az Alzheimer- vagy a Parkinson-kór esetén, sőt, nemrég brit nyugdíjasokon kezdték el azt is kutatni, hogy mennyire hatékony az időskori feledékenység megelőzésében.

De vigyázat, mert a buborékoknak köszönhetően az alkohol felszívódása gyorsabb, így időben le kell lassítani, hogy a mérsékelt, napi két egységnyi alkoholt ne lépjük túl - ez a határ szűk két pohár, 175 ml pezsgőnek felel meg.

A kalóriáktól sem kell tartanunk

A száraz pezsgőben van a legkevesebb kalória, egy deciliterben legfeljebb 60-70 kalória és legtöbbször alkoholtartalma is alacsonyabb a fehérborokénál. Tehát ha a brut (vagy extra brut, brut nature) szavakat látjuk a címkén, akkor biztosra mehetünk, de még az extra-dry vagy sec kategória is bőven beleférhet a diétába, bár itt a cukortartalom 0-12 grammról már 17-32 grammra nő.

Oldalak

Szólj hozzá Te is!