Furcsa testi tünetek sportolás közben vagy után - Ez okozhatja

Furcsa testi tüneteket tapasztalsz sportolás közben? Oka van - szakértőnk, Czanik Balázs capoeira aerobik edző, életmód tanácsadó válaszol.

Gyakori panasz: oldalszúrás

Megjelent Czanik Balázs Capoeira Aerobik 5. című DVD-je!

A legújabb edzésterv olyan mozdulatokat tartalmaz, melyekhez nem szükséges sem előzetes edzettség, sem ügyesség, pusztán némi kitartás és akaraterő. Az ülőmunkát végzők különösen imádni fogják a DVD-t, hiszen a fogyás mellett a gerincbántalmak orvoslására is tökéletes. A mozgás elsajátítása semmilyen előzetes tudást nem igényel, így bárki végezheti a gyakorlatokat otthon is. A DVD megrendelhető itt!

Állóképességet igénylő sportágakban gyakori panasz az oldalszúrás. Kialakulása keringési, légzési vagy bélgázképződési okokra vezethető vissza. Keringési ok, ha a hirtelen megkezdett munka miatt meginduló vérmobilizáció a raktárakból – máj és lép – a vért kiüríti. Ez pedig, az említett szervekben simaizomgörcsöt okoz. A sportolás során kialakuló vérredisztribúció is okozhatja még a vastagbél oxigenizációjának hiányát, ami szintén oldalszúráshoz vezethet.

Helytelen légzés vagy bélgörcs

Amennyiben a hirtelen elkezdett sporttevékenység kapkodó, ritmustalan légzés kísér, broncusgörcs alakul ki. Azon a ponton érezzük a szúró fájdalmat. Ha a vastagbélben összegyűlő gázok a bél feszüléséhez vezetnek, bélgörcs is okozhatja.

Lapozz, a cikk folytatódik a következő oldalon!

Fotó: Women's Running - Competitor Running

Oldalak

Szólj hozzá Te is!