Okosító étkezési tanácsok nemcsak nagyoknak

Előző cikkemben áttekintettem az agy legfontosabb tápanyagait, most következzenek a konkrét étkezési tanácsaim az agyunk frissességéért. Az alapelv az, hogy kis mennyiségben, rövid időközönként tápláló, energiadús ételeket fogyasszunk. Fontos azt is tudni, hogy a halolaj és a vas emeli az IQ- szintet. Érdemes ezekre odafigyelni, mert az egészséges táplálkozással javul a mentális energiánk.

Reggeli

A napi energia szükséglet 25%-a legyen. Az okosan összeállított reggeli javítja a gyermek iskolai teljesítményét. Tulajdonképpen mondhatjuk, ez a legfontosabb étkezés, mert ez tölti fel az agyat fontos tápanyagokkal, visszaállítja az éjszaka leesett vércukorszintet. A reggeli étkezés befolyásolja az egész délelőtti teljesítményt. Fontos, hogy ne egyoldalú szénhidrát, vagy fehérje alapú legyen a napindító étkezés.

Akkor jó a reggeli, ha elveszi a gyermek étvágyát, a szervezetet feltölti energiával, és kevés zsírt és cukrozott ételt tartalmaz. Azért nem célszerű cukrozott gabonapelyhet enni reggelire, mert megdobja a vércukor szintet, és hangulatingadozással, levertséggel, figyelmetlenséggel indulhatnak a reggeli tanórák. Emésztés során a szénhidrátok lebomlanak egyszerű cukrokká, ami magas vércukorszintet eredményez, gyorsan felszívódik, és hamar éhségérzetet kelt. Hirtelen szomjúságérzés, fáradtság, homályos látás lép fel, no és korgó pocakkal figyelni elég nehéz…

Tetszik az oldal?
Nyomj itt egy nagy
Tetszik-et és gyere
máskor is!
A jól összeállított szénhidrát bázisú reggeli, testünk energiaellátásának forrása.

Agyturbós reggeli: natúr gabonapehely, vagy pirítós - hosszan látja el az agyat energiával, a reggeli tojással, tejjel, joghurttal, babbal, hallal. Az utóbbi magas fehérje tartalmú élelmiszerek hosszabban és gyorsabban csillapítják az éhséget, és növelik az éberséget, gyorsítják a reakció időt.

Összetett, úgynevezett „jó“ szénhidrátok sok hasznos tápanyagot tartalmaznak: vitaminokat, ásványi anyagokat, rostokat. Ilyenek például a rizs, teljes kiőrlésű kenyér, zabpehely, puffasztott rizs – búza, zöldségek. Ezekből az alapanyagokból összeállított reggeli nem emeli meg gyorsan a vércukorszintet és hosszan tartanak jóllakott állapotban.

Oldalak

Címkék: