Nyári fülbetegségek: milyen problémák várhatnak ránk nyaraláskor?

Nyakunkon a nyári szezon, lassan a hátunk mögött tudhatjuk a járványszezont, és megkezdődhetnek a nyaralások, melyek jellemzően nem arról szólnak, hogy óvjuk az egészségünket. A tikkasztó melegben gyakran iszunk jéghideg üdítőt, egymás után esszük a fagylaltokat, isszuk a jégkását, az utazást pedig már el sem tudnánk képzelni klíma nélkül. (x)

A szakértő válaszol

Csakhogy ezek a körülmények alaposan kikezdhetik immunrendszerünket, és óvatlanul is megjelenhetnek felsőlégúti panaszok, különféle fülbetegségek, melyek megkeseríthetik akár már a nyaralást is. Hogy mire kell odafigyelnünk a nyári időszakban füleink egészsége érdekében, egyáltalán milyen fülbetegségek várhatnak ránk? A kérdés megválaszolásában Dr. Pataki Zsolt, az Oktogon Medical Center magánklinika fül-orr-gégésze segít nekünk az alábbiakban.

Általában a fülzsírdugó jelenti a leggyakoribb problémát

Sokan a fülgyulladásra gondolnának először a nyári fülbetegségek hallatán, a szakorvos véleménye szerint azonban a fülzsírdugó kialakulása messze a legelső helyre sorolható ebben a tekintetben. Részeként kellemetlen füldugulás jelentkezik, mely rendkívül zavaró probléma, és különösen a gyakori fürdőzéssel egybekötött nyaralások során jelentkezhet, de otthoni körülmények között is gyakran kialakulhat.

A fülzsírt a hallójárat külső porcos szakaszán elhelyezkedő mirigyek termelik, ezt a valóban zsírszerű anyagot pedig az alapvető higiénia fenntartásakor az emberek hajlamosak a dobhártya irányába tömöríteni – például fültisztító pálca használatakor –, mely elősegítheti ennek a kellemetlen jelenségnek a megjelenését. A fül-orr-gégész kiemeli, hogy a nyári szezonban gyakran keresik fel a betegek olyan panaszokkal, hogy úszás, fürdőzés vagy hajmosás során víz ment a fülükbe, és azóta rosszul hallanak. Ez jellemzően a fülzsírdugó egyik ismérve lehet.

fülzsírdugó kialakulása víztől

A fülzsírdugó tünetei

A halmozódó zsír mindaddig nem okoz panaszt, amíg csak egy kis rés is van közte és a hallójárat között. Amint azonban a fülzsír lezárja a járatot, halláscsökkenés következik be, méghozzá gyakori fülzúgás és feszítő érzés társaságában, amit ritkán enyhe szédülés kísérhet. Amennyiben az akadály eltávolításra kerül, a panaszok jellemzően kivétel nélkül megszűnnek.

Mi a fülzsír szerepe és mi határozza meg a termelődését?

Vajon milyen szerepe van az emberi szervezetben a fülzsírnak? Nem más, minthogy megóvja a hallójáratot, annak bőrfelületét a nedvességtől, valamint a bekerülő szennyeződésektől, a kisebb rovaroktól, baktériumoktól és gombáktól. Emiatt fontos, hogy a hallójárat csak akkor maradhat egészséges, ha a belső bőrfelületet vékony zsírréteg borítja.

Ugyanakkor a fülzsír mennyisége és állaga több tényezőtől függ. Mennyisége egyénfüggő, de mindezt befolyásolják a hormonok, az életkor, a táplálkozási sajátosságok, a bőrbetegségek – különösen az ekcéma és a pikkelysömör –, sőt az időjárás és a légszennyezettség is. A hallójárat érdekessége az öntisztulás, ezáltal normál esetben a belső bőrfelület hámlásának irányában, a fülkagyló felé a fülzsír automatikusan távozik.

Fülzsírdugó kialakulása strandoláskor

Gyakori probléma a nyári szezonban, hogy a fülzsírdugó kialakulása mögött a strandolás áll. Ez jellemzően összetettebb, jelentősebb betegségeket okozhat, hiszen ilyenkor nedvesség rekedhet meg a hallójáratban, ahol gyulladást idézhet elő. Mivel ezen a ponton nagyon sok érzőideg található, az ilyen folyamatok rendkívül fájdalmasak, a helyzet pedig a fülzsírdugó eltávolítását követően sem mindig normalizálódik.

A gyógyuláshoz azonban elengedhetetlen, de mivel a gyulladt bőr a fülben megduzzad, a tünetek egy ideig még megmaradnak, jellemzően kísérőkezelésre van szükség a gyógyuláshoz, hiszen a fülbe ilyenkor baktériumok és gombák kerültek, melyekkel a szervezetnek meg kell birkóznia. A gyulladásnak több fokozata ismert, ezekről és általánosságban a problémáról azonban cikksorozatunk második részében írunk bővebben.

Hogy megelőzzük a nyaralás során a fülzsírdugó, illetve az ebből fakadó fülgyulladás kialakulását, és tudjuk, hogy hajlamosak vagyunk a problémára, illetve a nagyobb mennyiségű fülzsír termelésére, akkor mindenképpen konzultáljunk indulás előtt egy fül-orr-gégész szakorvossal, aki szakszerűen megtisztítja majd a hallójáratot, ezzel minimálisra csökkentve a probléma kialakulásának esélyét.

Hogyan tisztítsuk helyesen a fülünket?

Mint már a fentiekből is kiderült, a fülzsírdugó kialakulása közel sem csak nyaraláshoz köthető, a nem megfelelő tisztálkodás egyaránt könnyedén előidézheti. Dacára ugyanis az öntisztulásnak, a hallójáratból rendszeresen el kell távolítani a fülzsírt. Hogy ezt milyen módon tehetjük meg?

helyes fültisztítás

Dr. Pataki Zsolt tanácsai:

A fültisztító pálca nem mindig szerencsés

Sokan csak a fültisztító pálcát ismerik a fülzsír eltávolítására, ami a legtöbb esetben rossz választás. A fülkagyló és a hallójárat külső tisztítása jól megvalósítható vele, de a szűk járatban csak nagyobb problémát idéz elő: tömöríti, befelé tolja a fülzsírt, miközben megsérthetjük vele a belső bőrfelületet, akár még a dobhártyát is. Érdemes tehát – főleg szűk hallójárat esetén – óvatosan bánni a pálcával.

A fülgyertya inkább kerülendő

Sokan esküsznek a fültisztítás kapcsán az úgynevezett gyertyára, ami a fül-orr-gégész szakorvos véleménye szerint egyáltalán nem szerencsés. Az eljárás során nem ritka, hogy még a dobhártyára is apró viaszcseppek kerülnek, melyek nemcsak kellemetlenségeket tudnak okozni, eltávolításukra is kizárólag fülész szakorvos képes.

Fecskendővel se kísérletezzünk

Sokan próbálkoznak otthoni módszerekkel a fül tisztítása kapcsán, ezáltal egy fecskendővel vizet spriccelnek a hallójáratba – mert az orvos is gyakran hasonlóképpen távolítja el a kialakult fülzsírdugót –, csakhogy ez gyakran nagy kárt okozhat odabent. Nemcsak a hallójárat bőrfelszíne, de a dobhártya is megsérülhet, amivel nagyobb kellemetlenségek jelentkezhetnek.

A fülspray egy jó alternatíva lehet.

Amennyiben nincs kialakult fülzsírdugó, a fülspray alkalmazása az egyik legjobb alternatíva a fül tisztántartására. Ha rendszeresen és helyesen alkalmazzuk, akkor hatékonyan át tudjuk mosni vele a fület úgy, hogy közben garantáltan nem teszünk kárt semmiben. Segítségével megelőzhetjük a probléma kialakulását, de már kialakult dugulást nem tudunk vele orvosolni, inkább ronthatunk alkalmazásával a helyzeten.

Akut idegi halláscsökkenés is jelentkezhet nyaraláskor

Bár a fentiekben csak a fülzsírdugóról beszéltünk, a nyaralás során azonban számos más egyéb probléma is jelentkezhet a fülünkkel, így a szakorvos kiemeli például az akut idegi halláscsökkenés problémáját. Nem túl gyakori, ellenben előfordulhat, így érdemes lehet számításba venni. Mitől alakulhat ki akut idegi halláscsökkenés?

  • A fejet ért különféle traumától, sérüléstől, erős zajártalomtól.
  • A belső fület ért vírusfertőzéstől, mint amilyen például mumpsz, kanyaró, rubeola, influenza, parainfluenza, 1-es típusú herpesz szimplex, HIV stb.
  • A belső fül keringési zavarától.
  • A belső fül hallószervét károsító ototoxikus gyógyszerektől és egyéb szerektől, mint például az aminoglycosidok, a vancomycin, az erythromycin, a vízhajtók, a citosztatikus készítmények, a kokain stb.
  • A daganatos elváltozásoktól, melyek lehetnek a hallóideg jóindulatú elváltozásai is.
  • Autoimmun betegedésektől (Cogan szindróma, Susac szindróma, érgyulladások, SLE stb.)
  • Érrendszeri eredetű kórképektől.
  • Egyéb betegségektől (Meniére betegség, otosclerosis, sclerosis multiplex, hypothyreoidismus).

akut halláscsökkenés okai

Az akut idegi halláscsökkenésről tudni kell, hogy a gyógyulás esélyét nagy mértékben meghatározza az első tünetek észlelése, valamint a kezelés megkezdése közt eltelt idő. Minél előbb fordul orvoshoz a beteg, jellemzően annál előbb várható javulás, illetve teljes gyógyulás.

Ez természetesen a legtöbb fül-orr-gégészeti problémáról elmondható, így ha azt tapasztaljuk, hogy a hallásunk váratlanul megromlott, haladéktalanul keressünk fel egy szakorvost. A legtöbbször egyszerű fülzsírdugóról van szó, de súlyosabb betegségek, fülgyulladás és fülkürt hurut is állhatnak a háttérben.

Fotók, lead fotó: Pexels /Anna Nekrashevich, Cottonbro, Armin Rimoldi/

Oldalak