Nem is sejted, mennyire károsak! 7 ártatlannak tűnő étel, amely roncsolja a fogaidat

Cikkünkben összegyűjtöttük azokat az ételeket és italokat, amelyeket érdemes kerülnünk, hiszen rendszeresen fogyasztásukkal károsíthatjuk a fogainkat.

Aszalt gyümölcsök

Bár az aszalt gyümölcsöknek, a szilvának, a sárgabaracknak vagy éppen a mazsolának számtalan jótékony hatása van a szervezetünkre, a fogainknak mégsem tesznek jót, hiszen beleragadnak és a bennük lévő természetes cukrok pedig ottmaradnak.

Kenyér

A fehér kenyérben és a cukorban több közös van, mint gondolnánk. Amint elkezdjük rágni a kenyeret, a nyál enzimei lebontják a keményítőt és egyből cukorrá alakítják. A lágy massza könnyen megtapad a fogak közötti résekben, amelyek szuvasodást okozhatnak.

Alkohol

Hosszú listát írhatnánk arról, hogy mennyi kárt okoz a szervezetnek a túlzott alkoholfogyasztás, de ezúttal csak a fogainkra gyakorolt negatív hatásait soroljuk fel. Alkohollal csökken a nyál termelése, a szájszárazság pedig fogszuvasodáshoz és szájüregi betegségekhez vezethet. A természetes nyáltermelődés felelős az emésztési folyamatok rendben tartásáért, és segít megakadályozni a fertőzések kialakulását valamint a baktériumok elszaporodását. Fontos tudni azonban, hogy nem csak az alkoholnak van ilyen hatása, hanem a kávénak, a teának, sőt az energiaitaloknak is.

Fotó: zanjbil.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!