Mérgezzük magunkat az étolajjal? Itt a sokkoló válasz

Lángos, szalagosfánk, rántott hús, sültkrumpli, bundáskenyér. Imádunk mindent bő olajban kisütni. Mi, magyarok egyszerűen szeretünk sütni, főzni és jókat enni. Ez sajnos abból is tökéletesen kiderül, hogy egyes tanulmányok szerint mi vagyunk Európában a legelhízottabbak, mi több a magyar lakosság csaknem hatvan százaléka túlsúllyal küzd.

Elhízottak vagyunk

Ennek az oka az, hogy rengeteg egészségtelen gyorskaját, zsírban tocsogó, szénhidrátban, cukorban gazdag, feldolgozott ételt eszünk. Erre sokan azt mondják, hogy ott vannak az olaszok is, akik pizzát tésztával és fagyival esznek. Ez igaz, azonban ők teljes értékű gabonából készítik fogásaikat sőt, ügyelnek a sok zöldség és gyümölcs fogyasztására is. Az étolaj többszörösen feldolgozott termék, amely különböző betegségekhez, elhízáshoz és rossz közérzethez is vezethet. Persze nem arról van szó, hogy egyáltalán ne használjunk étolajat, csak arról, hogy csökkentsük a használatát, illetve fogyasszuk tudatosabban. Az étolaj jellemzően napraforgóból, repcéből vagy olivából készül, úgynevezett sajtolási technikával, ám a kapott termék nem éppen gusztusos sem állagra, sem ízre és szagra, ezért újabb folyamaton esik át. Jönnek a finomítási és a kémiai technikák.

Lapozz a cikk folytatásáért!

Fotó: 123RF.com

Oldalak

  • 1
  • 2